четвъртък, 12 декември 2013, 10:50 ч.

Пушачи и антипушачи

Почна се! Битката за пушенето тръгна в парламента!

BNews.bg

Почна се! Битката за пушенето тръгна в парламента!

Битката за падането на тоталната забрана на пушенето на закрито тръгна в пленарната зала. Както се и очакваше, този път разделителна линия по признака мнозинство-опозиция нямаше, а депутатите се разделиха на пушачи и антипушачи.

С лепенки на реверите със знаци "пушенето забранено" влязоха в пленарната зала депутатите от ГЕРБ за старта на дебатите по отпадане на тоталната забрана за пушене на закрито.

Поправките в закона за здравето са внесени от депутати от БСП и "Атака". Срещу цигарите са лекарите от здравната комисия, докато икономическа комисия подкрепи законопроекта.

Както се и очакваше, дебатите в пленарните зала не текат по разделителната линия управляващи-опозиция. Очаква се и самото гласуване да е шарено, а не монолитно и на партиен принцип.

Един от вносителите, Спас Панчев от БСП, защити либерализирането на режима с аргумента, че забраната, наложена от ГЕРБ през 2012 г. постави ресторантьорския и хотелиерски бизнес в много трудно финансово положение. Между 50 и 70% е спадът в оборота на заведенията през зимата на 2012 и 2013г, цитира той данните на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Тютюнопушенето ще бъде инкриминирано понятие в световен аспект, заключи депутатът от ДПС и доктор Тунчер Кърджалиев, яростен противник на поправката.

Според него, да оставим пушачите да опушват непушачите в заведенията било все едно да оневиним наркоманите и пушачите. По данни на СЗО през 2030 5 от 10 починали по света ще са издъхнали по вина на цигарите.

Ако всичко това е така, половината от тази зала трябва да измрем в адски мъки, както виждате, не е така, репликира Венцислав Лаков от "Атака".

Защо не забраним изцяло тютюнопроизводството, така се решава проблемът, обърна се той към депутата от ДПС. Лаков поясни, че не става дума за цялостна отмяна на пушенето на закрито, а само за правото на пушачите да седнат на маса в заведението и да могат да запалят цигара.

Идват празници, послушайте разума, как ще оставите хората да мръзнат под стрехите да пушат, призова към депутатска съвест националистът.

Няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот, бе тезата пък на Кърджалиев, който опита да нахъса своите съпартийци да подкрепят оставането на забраната, защото иначе ДПС щяла да се отклони от евроатлантическия си път.

Лъжеморално ми се вижда това, което правите вие в момента, скочи в реплика към Кърджалиев Антон Кутев.

Социалистът подкрепи тезата на Лаков за двойния стандарт, който се прилага срещу пушачите, докато се отпускат сериозни финанси за тютюнопроизводителите. Не ресторантьорите са тези, които в момента са проблем, не те влошават живота на гражданите. Тютюнопушенето и ресторантьорите са две различни неща, каза Кутев, като отхвърли обвинението на Кърджалиев, че депутатите, подкрепящи поправката, са лобисти.

Неговият съпартиец Петър Мутафчиев обаче стана и каза, че няма да подкрепи промяната за отпадането на забраната, за да има принципност и последователност в политиката.

Този дебат може да продължи до късни доби, до полунощ, той обаче има смисъл, когато едната страна носи аргументи, за да убеди другата. Това тук е невъзможно, констатира друг от левицата -  Мартин Захариев, и поиска край на дискусията, за да се случи най-интересното гласуване в парламента.

Ние ще излезем от партийните си обувки и ще гласуваме по съвест, предрече соцдепутатът и обеща, че каквото залата реши за пушенето, това ще се случи.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • lol - 12:21, 12 дек.

    Искам да чуя мнението на Бареков по тоя въпрос! Нека докаже, че не е платен от Пеевски!

Напиши коментар

Коментари