четвъртък, 12 декември 2013, 14:28 ч.

Стиснахме си ръцете

Подписахме с американците за 7 блок на Козлодуй

BNews.bg

Подписахме с американците за 7 блок на Козлодуй

Представителите на БЕХ, на американската компания "Уестингаус" и Toshiba Corporation подписаха споразумение, което ще даде възможност за предварителната работа по съгласуване на техническите и финансови параметри на 7 -ми блок на АЕЦ Козлодий. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски след срещата си г лавния изпълнителен директор на „Уестингхаус“ Дани Родерик.

Представителите на държавната компания Български енергиен холдинг, американската компания "Уестингаус" i Toshiba Corporation подписаха споразумение,

което ще даде възможност за предварителната работа по съгласуване на техническите и финансови параметри на 7 -ми блок на АЕЦ Козлодий.

Това съобщи пред медиите премиерът Пламен Орешарски след срещата си главния изпълнителен директор на „Уестингхаус“ Дани Родерик. Подготвителната работа ще бъде извършена в рамките на следващите 9 месеца.

"Аз запазвам надеждата си, че това ще се извърши дори в по-кратък период", заяви още премиерът и подчерта, че проектът няма да ангажира никакви бюджетни средства.

Той ще бъде кредитиран дългосрочно от две банки,

едната от които най-вероятно ще е Ексимбанк, a втората - Японската банка за международно сътрудничество, при параметри, които предстои да бъдат уточнени.  Премиерът изрази надежда условията да бъдат благоприятни, така че от 2016 г. да започне фактическото изграждане на ядрения блок.

От своя страна Дани Родерик заяви, че възнамеряват да изградят в България един проект, който ще следва принципите на енергийната сигурност по най-високите световни стандарти и ще допринесе за икономическия  растеж на България.

"Уестингхаус е напълно отдадена на това да помогне на българската страна да реализира своите мечти и цели в областта на енергетиката, каза той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • 2 - 23:47, 16 дек.

  Ние изгонихме Дянков, но от Харвард го поканиха за редовен професор. Руснаците също оцениха уменията му по най-недвусмислен начин - ЧЕ КЪДЕ ПРЕпроПОДАВА. А Руснаците "много" са го оценили чакат го за да го .....

 • Красимир - 00:21, 14 дек.

  Тез хора малоумни ли са ..... имат ли идея как се усвоява тази нова техника ???? Все едно някой перфектно обучен да работи с автомат "Калашников" да му дадеш в ръцете "М16" и да му кажеш "Това е най доброто" .... да,да ама НЕ все още няма по добър реактор от руският ВВЕР колкото ида се фукат американците все още са много далеч от руските реактори.

 • 1 - 12:57, 13 дек.

  СДмъкнаха ни кредитния рейтинг. Само за 6 месеца комунистически мафиотско управление.Така ще е и все по-лошо ще става. Ние изгонихме Дянков, но от Харвард го поканиха за редовен професор. Руснаците също оцениха уменията му по най-недвусмислен начин.А Българските финанси днес се управляват от шамфъстъков , подгъзурника на черепа и неговия чирак от ямболските села.Селяндур абсолютен, дори не са го научили косата да си мие, камо ли да отиде да го подстрижат и да му поизправят кривата глава. Той елементарни хигиенни навици няма, комунистите министър а финансите го направиха.

 • павел - 15:26, 12 дек.

  Точно така!Това правителство е също толкова безхаберно и безродно,както всички които ни управляваха 23 години.Те са колониална администрация ,а не правителство на независими държава!

 • boris - 15:00, 12 дек.

  .Защо трябва да строим нов реактор в Козлодуй ,а спряхме изграждането на Белене като ненужно. Нашите йесмени пак клекнаха пред САЩ. Омръзна ми да ни управляват такива йесмени през последните 23 години. АЕЦ Белене ще бъде поне 2 пъти по-евтина. Какви политици ни водят последните 23 години-клякат пред САЩ за Белене и Южен поток,мълчат като глухи за претенциите на Ердоган към Тракия.навеждат глави пред дискриминационите закони в Англия! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!

Напиши коментар

Коментари