петък, 13 декември 2013, 13:25 ч.

Коледата безопасна

Нон-стоп проверки за опасни храни по празниците

BNews.bg

Нон-стоп проверки за опасни храни по празниците

Предпразнично земеделският министър Димитър Греков подписа „Коледен пакт”, част от кампанията „Коледата безопасна”. Масирани проверки, но не кампанийно, а целогодишно обеща министърът, с цел храната на масата ни да е безопасна.

Предпразнично земеделският министър Димитър Греков подписа „Коледен пакт”, част от кампанията „Коледата безопасна”.

В дните на коледното пазаруване се увеличават покупките, а с това и рискът от закупуването на некачествени и още по-лошото – вредни храни.

Целта на подписването на пакта от производители, търговци, институции е да не се допускат некачествени и опасни продукти на българския пазар.

Правим го, за да може българинът да бъде сигурен, че консумира храни, които не са опасни за неговия живот, каза министърът, малко преди да положи подписа си под пакта.

Дадено беше обещание контролът върху храните да бъде засилен, но не кампанийно, а през цялата година.

До края на януари следващата година ще заработи специализирано звено за нерегламентиран внос на храни на границата.

То ще бъде към финансовото министерство и Агенция „Митници“ и се очаква до края на годината да бъде издадена и законова разпоредба за създаването му.

Министър Греков обясни, че

целта е върнат на щандовете стоките на българските производители.

Желая ви весели празници и пълни трапези с всичко, което ражда българската земя, пожела още министърът.

Институциите са категорични, че ще бъдат безкомпромисни при проверките.

Шефът на Агенцията за безопасност на храните Пламен Моллов припомни, че те вече са стартирали извънредните си проверки „24/30“, като през проверка са минали и предстои да минат стотици хиляди обекти.

Комисията за защита на потребителите също ще се засили, предвид струпването на празниците, в проверките

на разни послания и рекламни клипове на търговци за привличане на повече клиенти. За никого не е тайна, че хитрите търговци често си спестяват информация,о, което много често е заблуждаващо.

Шефът на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов също подкрепи създаването на истински условия за потребителите, за да могат да вземат информирано решение.

Трябва да има достатъчно информация и на опаковките, за да може  всеки потребител да си прецени, защото една стока може да не е опасна за широката публика , но да се окаже смъртоносна за някого, коментира Симеонов.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари