вторник, 17 декември 2013, 10:48 ч.

Заради статута

Адвокати лъжат бежанците

BNews.bg

Адвокати лъжат бежанците

Адвокати продължават да дърпат пари от бежанците и после се покриват. Палестинец и сириец за дали по 50 и 70 евро на столична защитничка с обещанието, че тя ще ги изкара от бежанския лагер в Харманли, съобщи "Денят започва" по БНТ.

Адвокати продължават да дърпат пари от бежанците и после се покриват.

Палестинец и сириец за дали по 50 и 70 евро на столична защитничка с обещанието, че тя ще ги изкара от бежанския лагер в Харманли, съобщиха в "Денят започва" по БНТ.

"Не мога да осъществя контакт с тях. Ходила съм няколко пъти и не ми предоставят контакт. Не ми дават да вляза", оправда се адвокатката.

Сирийци и афганци са на нож в лагера, но пък имат обща цел - да заминат от България.

"Тази адвокатка да бъде предадена на съответните органи. Тя няма право да им казва, че ако дойдат в София, производството им ще се ускори. Това е престъпление. Лъжат ги, че ако ги изсипат пред бариерите, по-бързо ще получат статут на бежанци.

Имаше такъв бизнес, но слава Богу това прекъсна. Тая дама би трябвало да се разгледа поведението ѝ.

Аз ще сезирам съответните органи за нея", закани се шефът на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.

В лагера влизат хора от различни организации и няма служители, които да ги спрат.

Полицаите пък си стояли в палатката. Цялото управление на 1700 бежанци било поверено на директор на центъра и комендант. След пожар на три палатки, днес бежанци ще бъдат настанени в нормални легла, обеща шефът на Агенцията за бежанците.

На въпрос за крайно ограничения щат на служителите в домовете за настаняване, Николай Чирпанлиев отговори, че Агенцията разполага със щат от 133-ма души за обслужване само на три центъра.

Този щат е бил увеличен на 151 човека, които трябва да обслужват не 800 човека,

за колкото е създаден този щат, а не 8500 човека, колкото са настанените бежанци към момента.

Той обяви, че в събота ще има огромен казан с рибена чорба за бежанците в лагена във "Военна рампа".

"Политиката или стратегията на Агенцията е да бъдат открити за медии и хуманитарни организации. Към днешна дата ЕК отпусна 6 млн. евро. Върховният комисариат даде 3,5 млн., а по 1 млн. Холандия и Чехия, а днес има среща с делегация от Дания, обяви Чирпанлиев.

Условията не са тези, които трябва да бъдат, но виждаме усилията на Агенцията. Подобряват се, преди месец бяха различни, каза от своя страна Борис Чеширков от Върховния комисариат към ООН за бежанците.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари