вторник, 17 декември 2013, 11:23 ч.

КНСБ предупреди

Миньорите на протест, ако не замразят и тяхната възраст

BNews.bg

Миньорите на протест, ако не замразят и тяхната възраст

КНСБ плаши с миньорски протести, ако пленарната зала приеме промяната в КСО, според която се замразява стажът и възрастта за догодина само за трета категория труд, а първа и втора продължават да растат. За това предупреди лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Миньорите ще излязат на улицата, ако и за тях не бъде замразена възрастта и стажът през 2014,

както се планира за трета категория труд.

За това предупреди лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред медиите преди началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество и предвид очакваното гласуване на промените в осигурителния кодекс в парламента в сряда, с което обаче се предвижда замразяване за 1 г. на възрастта и стажа само на трета категория труд и на учителите, без работещите в първа и втора категория.

Синдикалистът е категоричен, че миньорите, които се пенсионират при първа категория труд, няма да преглътнат замразяването възрастта и на учителите и тоталното й отпадане пък за военните.

КНСБ предлага да бъде замразена възрастта и стажът за всички категории труд, защото и без друго след година ще се бистри като цяло пенсионната реформа.

„Апелираме и към министър Хасан Адемов – днес нашата миньорска организация излезе с декларация до министър-председателя и до всички парламентарни групи за замразяване на пенсионната възраст и на индустриалните работници първа и втора категория през следващата година", заявил лидерът на КНСБ.

"Няма как ние да приемем подобно положение и миньорите и всички категорийни работници да са спокойни и тихи”, подчерта Димитров.

Миньорите са прави, призна неофициално пред BNews и социалният министър Хасан Адемов. Адемов коментира още, че нито той, нито премиерът, нито председателят на социалната комисия са запознати с идеята на соцдепутатката Екатерина Заякова хората, на които не достига 1 г. за пенсия, но имат нужния стаж, да могат да се пенсионират при 85% от пълния й размер. Такова нещо не е обсъждано, гарантира министърът.

КНСБ пък изобщо не подкрепя такава идея с аргумента, че така се орязват права и пенсионираните по тази формула ще бъдат доживот с намалени пенсии.

Синдикатът остро разкритикува властта и за липсата на ефективен диалог в Тристранката, и за представения план за заетост, който предвижда държавата да задели 73 млн. за 2014 г. за осигуряване на заетост на 21 882 безработни.

Отпускат се нови 43 милиона, а ще стигнат за по-малко хора от 2013, констатира Димитров. Това е грешно решение, което се взема от МС и от парламента, обобщи синдикалистът. Вицепремиерката Зинаида Златанова го репликира, че държавата има толкова пари и толкова дава. Двамата видимо се изнервиха, след като възникна спор заради критиките на лидера на КНСБ, че отпуснатите за младежката гаранция 110 млн. от Брюксел трябва да влязат в рамките на плана за заетост.

Обяснено бе, че това няма как да стане по правилата на ЕК, но мерките, които ще се финансират с тези европари, ще бъдат обсъдени заедно със социалните партньори.

КНСБ обаче по принцип подкрепя плана, както и останалите членове на Тристранката.

КРИБ са единствените, които заявиха, че не подкрепят Националния план за заетост, в който е заложена 12,6% безработица, а по думите на социалния министър Хасан Адемов реалистичните очаквания са безработицата да не надхвърли 13%.

Обсъждането на Кодекса на труда бе отложено за следващо заседание заради несъгласието на работодателите по темата за колективното трудово договаряне.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • antimafiot - 14:21, 17 дек.

    На 21.07.2011 г. старците от кръга "Монтерей" се бяха събрали и празнуваха рождения ден на Румен Петков . Странното в случая беше това, че Румен Петков е роден на 23.06 , а не на 21.07 . На 21.07.2011 г. се навършиха точно 30 години от смъртта на Л. Живкова и празнуването от страна на кукловодите на ДС точно в този ден будеше още по - голямо недоумение . Кукловодите от ДС имат и червена партийна принадлежност, сиреч това тяхно действие е повече от неуважително спрямо паметта на Л. Живкова . Б. Борисов е бивш бодигард на Т. Живков и е логично той да е лоялен към фамилията му. Ако се позамислим върху казаното по - горе , излиза, че Б. Борисов отдавна се е дистанцирал от кукловодите на ДС ... Доказателство за това е и поредната среща на Б. Борисов и Цв. Цветанов с чуждестранни посланици у нас , проведена вчера .

  • arhar - 13:05, 17 дек.

    Станишко и Цветлин са типични сталинисти - действат на принципа ' Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем ' . Хитлер поне не е избивал собствения си народ, за разлика от тов. Сталин ... Забелязвате ли, че Цветлин упорито мълчи и не казва кой е ' кръстника ' на българската мафия , който вече 24 г. контролира организираната престъпност ? Защо Цветлин мълчи и не дава отговор на този въпрос ? Да не се окаже, че и той е марионетка на ' кръстника ' ? Цветанов вкара доста лица от мафията в арестите , а Цветлин просто става жалък с поредното си малоумно изказване ... Цветлин не е ли написал и той някаква дипломна работа за съветските униформи, досущ като червения си вожд с розовите очилца, който мисли и действа нестандартно ?

Напиши коментар

Коментари