вторник, 17 декември 2013, 12:50 ч.

Смразяващи данни

Безплодие тормози 300 хиляди семейства

BNews.bg

Безплодие тормози 300 хиляди семейства

Раждаемостта в България спада, а българките все по-малко планират своята бременност, сочат проучванията. Проблемът със стерилитета е засегнал близо 300 хиляди български семейства.

Раждаемостта в България спада, а българките все по-малко планират своята бременност,

сочат проучванията. Страната ни е водеща в света по детска заболеваемост и смъртност, отчете здравният министър Таня Андреева при откриването на кампанията „Първите 1000 дни… и след това“.

Целта ѝ е да се повиши информираността на жените как да променят храненето си още при планирането на бременността и как да захранят след това новородените.

В присъствието на шефовете на 1-ва АГ болница „Света София“ и на „Шейново“ бяха представени освен смразяващите данни за детската смъртност и някои положителни, като например, че 94% от участвалите в специална анкета бъдещи майки, са „за“ кърменето.

48% са променили режима си на хранене, след като са разбрали, че чакат бебе.

Болшинството обаче признават, че не приемат витамини.

Специалистите препоръчват хранителният режим да започне няколко месеца преди забременяването и да продължи до втората година от живота на детето. Така малчуганите ще бъдат предпазени от различни видове заболявания.

Притеснително за лекарите е, че българката в последните години е спряла да ражда. причините според тях а предимно икономически.

Проблемът със стерилитета е засегнал близо 300 хиляди български семейства,

коментира директорът на „Шейново“ Румен Велев.

6000 пък са родените през миналата година недоносени деца, като половината от тях са изключително рискови. Жизненоважно и при тях е храната, която им се дава, подчертаха лекарите.

Отчетена беше и нарастващата тенденция при първолаците с наднормено тегло. Ако през 2007 година процентът им е бил 28, то за тази година е 31.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари