четвъртък, 19 декември 2013, 9:49 ч.

Понижение

Инвеститорите загърбват златото

BNews.bg

Инвеститорите загърбват златото

През тази година благородният метал стигна до най-ниската обезценка от 32 години и прогнозите са догодина да регистрира средна цена от 1 216 долара за унция, което ще е най-ниската стойност от 2009 г.

2013 г. е на път да се окаже една от най-неуспешните в историята на златото.

От началото на годината ценният метал губи близо 28% от стойността си – първи годишен спад на цената от 13 години насам.

Смятан за естествен хедж срещу инфлация, златото се озова в „менгемето“ на дефлационната глобална икономическа среда, от една страна, и нарастващите спекулации около поетапното изтегляне на многомилиардните парични стимули за икономиката от страна на Федералния резерв на САЩ – от друга.

Фундаменталните причини, залегнали в основата на тазгодишната обезценка на златото, според прогнозата на Павел Николов, ръководител на отдел Международни пазари в Еврофинанс, ще останат актуални и през следващата 2014 г.

Очаквам цената на златото да пробие досегашното ниво на подкрепа около 1200 щатски долара/тройунция, понижавайки се до нива от 1000 – 1060 щатски долара/тройунция, прогнозира той.

Инвеститорите загърбват инвестициите си в продукти, базирани върху златото с най-ускорени темпове от старта на тези фондове преди 10 години.

Причината е най-силната обезценка в цената на благородния метал от 32 години насам. Позициите в 14-те най-големи ETF златни фонда са се понижили с 31% до 1 813.7 метрични тона от началото на годината.

Това е първото годишно понижение в позициите на „златните фондове“ от 2003 г. насам, според данни на Bloomberg.

Действията водят до заличаване на 69.5 милиарда долара от стойността на тези фондове, в резултат на понижението в цената на златото. Нови 311 метрични тона се очакват да бъдат изтеглени през следващата година, според средните очаквания на анализаторите.

Инвестициите в златните фондове достигнаха рекордните 148 милиарда долара през изминалата година, което подкрепи бичия пазар при жълтия метал продължил през последните 12 години.

Рязката обезценка при цената на златото се дължат както на неуспеха на инфлацията да вземе превес, в съчетание с очакванията за ограничаване на стимулите от страна на Фед.

Всички бичи фактори, подкрепящи ценния метал в посока нагоре (през последните 12 години), в момента са се обърнали, коментира Робин Бар, анализатор в Societe Generale, цитиран от Bloomberg.

Ще има още продажби на злато от фондовете през следващата година, което най-вероятно ще продължи да оказва низходящ натиск върху цената на метала, смята специалистът.

Благородният метал изпадна в „мечи пазар“ през април, когато цената му се понижи с повече от 20% от върха.

Към днешна дата златото с незабавна доставка се търгува при нива от 1 234 долара за унция, или понижението е 36% от върха му през септември 2011 г. при 1 921.15 долара за унция.

Според прогнозата на анализатора цената на жълтия метал може да регистрира средна цена от 1 216 долара за унция, което ще е най-ниската стойност от 2009-та година насам.

Материалът не е препоръка за инвестиционно решение!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари