четвъртък, 19 декември 2013, 7:34 ч.

Двоен бизнес

Строят газстанции по "Южен поток"

BNews.bg

Строят газстанции по "Южен поток"

Газпром” планира са изгради мрежа от газстанции покрай сухопътната част на газопровода “Южен поток”, предаде ИТАР-ТАСС

“Газпром” разглежда възможността да построи мрежа от газстанции край сухопътната част на газопровода “Южен поток”, предаде ИТАР-ТАСС.

ПО информация на агенцията газовият гигант има планове за създаване на съвместни дружества за газ като автомобилно гориво в страните, през които минава “Южен поток”, в това число и във Виетнам и Китай.

Така газовото дружество смята да излезе на европейския пзар на газ за автомобили, чиито обем към 2020 г. може да достигне 45 млрд, куб. м за година, от които "Газпром" иска да доставя 15 млрд. куб. м.

Междувременно вчера България даде мандат на Брюксел да преговаря от името на страната ни по проекта “Южен поток”.

Писмото, с което се дава мандатът, беше внесено в Европейската комисия вчера от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Министър Стойнев и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер са се договорили да проведат работна среща в началото на следващата година. На нея Стойнев ще представи напредъка на България в сектор “Енергетика”.

Даването на мандата е логично продължение от проведените миналата седмица разговори между Гюнтер Йотингер и страните от ЕС, които участват в проекта “Южен поток”. На тях се стигна до съгласие ЕК да преговаря от тяхно име с “Газпром” по проекта.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари