четвъртък, 19 декември 2013, 9:40 ч.

Кога ще изчезнем?

Топим се с 8 души на час

BNews.bg

Топим се с 8 души на час

Населението на България се топи с осем души на ден – това е най-бързото темпо на изчезване на население в света, предупреди проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна.

Населението на България се топи с осем души на ден – това е най-бързото темпо на изчезване на население в света.

Това предупреди проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна по бтВ.

„От 9 милиона души станахме 6,98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва”, подчерта професорът.

България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години, допълни и доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Проф. Петър Иванов изтъкна, че винаги се премълчава въпросът за етническата структура. Според статистиката на Центъра за демографска политика

за 50% от новородените българският език не е майчин.

„Интересно е, че 53 000 деца, родени през тази година, което е с 16 000 по-малко от предходната година, имат майчин език, който не е български. Това се отнася за около 30 000 деца”,

изтъкна професорът, според когото „подмяната на населението” вече е започнала.

„Етническата структура е неудобна тема за българските политици, на които е неудобно да признаят, че

България се циганизира и турцизира”, критикува проф. Петър Иванов.

Доц. Георги Бърдаров припомни, че в един момент на ромското население се е гледало като на трудов резерв за България, затова трябва да се обърне внимание на тяхното образование. „Ромите имат ниска продължителност на живота и висока смъртност”, предупреди той.

Според проф. Иванов обаче е необходима политика на рестриктивно семейно планиране. „Деца трябва да имат тези, които могат да им осигурят условия за живот.

За ромите децата са просто средство за съществуване”, отбеляза професорът.

„За мен най-страшна е промяната във възрастовата структура – държавата не може да понесе толкова неактивна част от населението”, подчерта доц. Бърдаров, според когото младежката безработица е друг важен акцент в демографската криза.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари