четвъртък, 19 декември 2013, 15:01 ч.

Евромайки в атака

"България без цензура" откри офис в Русе

BNews.bg

"България без цензура" откри офис в Русе

До края на 2014 г. в офисите на Николай Бареков в страната ще има и консултанти по европейски проекти. Чрез техните съвети парите по оперативни програми ще стигат по-лесно до всеки българин.

С тържествен водосвет и много симпатизанти беше открит офисът на гражданско движение "България без цензура" в Русе.

"От днес юристът Владимир Григоров ще дава безплатни съвети на всички посетители от града и областта, като ще препраща сигналите им в София, за да се търсят решения на техните проблеми", обещаха ръководителките на гражданска платформа "Евромайки" Даниела Колева и Калина Крумова.

Проектът им се подкрепя от "България без цензура", чийто координатор за Русе ще бъде избран след конгреса на учредената партия през януари догодина.

До края на 2014 г. в офисите й из страната ще има и консултанти по европейски проекти. Чрез техните съвети парите по оперативни програми ще стигат по-лесно до всеки българин.

"Проблемът в България е, че хората наистина не са информирани и нямат пари за правни услуги", обясни Даниела Колева. Офисът в Русе е първият, който се открива от "Евромайки".

Гражданската платформа гостува миналата седмица в крайдунавския град с кампанията "Подари Коледа" и събра най-много подаръци за деца инвалиди и деца на родители инвалиди.

Даниела Колева и Калина Крумова припомниха, че мотото на проекта им е "Европейска грижа за българското семейство". "Обикаляме цялата страна не само за да откриваме офиси, а да чуваме какво се случва. Ако искаме да водим някаква политика в интерес на хората, трябва да знаем какви са реалните им интереси", уточни Даниела Колева.

"Евромайки" не залагат на гръмки обещания, защото виждат, че хората по площадите, които събира "България без цензура", имат нужда най-вече да бъдат чути. Социалната платформа на движението иска безплатни лекарства за децата до 7 г. и те са напълно изпълними, защото са насочени към всеки българин.

"Евромайки" ще се опитат да вдигнат възрастовата граница, като мерките се приложат и за пенсионерите.

На този етап те са изчислили, че са нужни по 100 млн.лв. на година, за да се покрият безплатните лекарства за децата до 7 г.

При условие, че всяко от тях боледува 4 пъти в годината и трябват по 40 лв. за лекарства.

Друга мярка е държавата да отпуска по 350 лв. за отглеждане на второ дете всеки месец в рамките на 1 г., за да се стимулира раждаемостта.

"Най-голямата заплаха за България в момента не са бежанците, а демографската криза", предупредиха Даниела Колева и Калина Крумова.

Те са категорични, че вече трябва да се говори за демографска катастрофа. Тя може да се реши само с много рязка смяна на социалната политика. Затова "Евромайки" настояват и за задължителни безплатни изследвания на здравно осигурените българи за всички заболявания, най-вече в областта на репродуктивното здраве. А ако прегледите не се правят, да има глоби.

Калина Крумова припомни идеята си да се направи фонд към фонда за асистирана репродукция, който да предоставя средства за ин витро процедури.

В момента около 400 000 двойки в страната няма откъде да получат информация. Една от идеите на "Евромайки" е държавата да отпуска пари не само за опити ин витро, а и за изследване на репродуктивното здраве.

"Досега никой не се е заел с демографската криза, защото тя е политика, която няма как да даде резултат веднага", подчерта Калина Крумова. А "Евромайки" искат да направят точно това, независимо дали ще получат дивидент сега или след 10 г.

С платформата "Пари срещу грамотност" пък евромайките искат да дадат на необразованите повече стимул, ако държавата иска да има платежоспособни родители на образовани деца, които да останат в страната.

"България е най-бедната държава в Европейския съюз и е време евромайките да направим лоби, като изградим нови европейски политики за социална солидарност в помощ на затруднените страни", допълни Даниела Колева.

Тя припомни, че "България без цензура" лобира да се отнемат партийните субсидии. И се мотивира, че не е нормално в Германия те да са 12 евроцента, а в България да се плащат по 12 лв. на глава от населението.

Всяка жена, която иска да стане част от проекта "Евромайки", може да подава заявление онлайн.

Одобрените кандидатки ще се представят в края на февурари догодина, като за тях също ще се гласува онлайн.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Желязкова - 00:59, 20 дек.

  Браво на Евромайки!Най-после някой да помисли за децата,за майките,за борбата с домашното насилие,за възрастните.Пожелавам им успех и дано осъществят техните цели и амбиции,от което ще има полза целият ни народ!Успех!

 • Валя - 20:34, 19 дек.

  Инициативата на "Евромайките" е страхотна. Дано успеят да се преборят за безплатни лекарства за децата, от това няма да се ощети хазната. Не може държавата да не полага грижи за най-малките. Та нали това е бъдещето на нацията.

 • Трайчо - 19:09, 19 дек.

  Нация която не се грижи за малките деца е нация която ще изчезне! Не е за вярване, че досега не са се отделяли пари за лекарства за малките! Пожелавам им след безплатни лекарства да направят така, че и образованието да стане безплатно. Това го пише в Конституцията!!!

 • Мая - 17:09, 19 дек.

  Задължително трябва да се вземат мерки за стимулиране на раждаемостта. Демографския проблем у нас е по-важен от бежанците, които може би ще заминат на запад. Българската нация се топи и на това трябва да се обърне внимание. Браво на "Евромайки" за страхотните инициативи!

 • моллов - 16:41, 19 дек.

  Естествено ,че основния ни проблем не са бежанците а липсата на дечица. Бежанците се появиха преди 2 месеца и след още някакви месеци ще си идат. Една част от тях ще остане ,но каквото и да смятаме те са общи четирицифрена сума. Въпроса е, че има шест цифрена сума цигани, а малка част от тях се трудят и живеят като хора от 21ви век. Въпроса с тази помощ от 350лв на месец е, че ще писнат циганките с по 6 деца, че са дискриминирани. Затова трябва да има и образователен праг. Няма да се дават пари за дете на човек с 4-ти клас. От 12 клас и нагоре! Найстина са малко радикални мерките но трябва да се направят. Иначе изчезваме. Прави ми впечатление, че само "Евромайки" застъпват проблема с раждаемостта. Другите ми приказваха за асфалт и магистрали, тютюнопушене в заведенията. Радвам се, че има и хора с такава цел. За да се осъществи това обаче, трябва от "България без цензура" да имат топки и да се противопоставят на евентуалната вълна която би се надигнала. И от страна на циганите и организациите и от страна на ЕС. Не е тайна, че за ЕС не е проблем ние да сме предимно циганска страна. Трябва да се тропне по масата и да се каже "правим го!". Успех.

 • petio - 15:30, 19 дек.

  Стимулирането на раждаемостта е неотложно,като се има предвид отрицателния прираст!Инициативата е страхотна!Успех!

 • Людмила - 15:29, 19 дек.

  Демографският проблем действително е много сериозен и много пренебрегван. Къде-къде по-лесно е да увеличиш пенсиите с 5 лв и да си осигуриш армия от гласуващи под строй старци за следващите избори, нали?

Напиши коментар

Коментари