неделя, 22 декември 2013, 8:00 ч.

Събличали жертвите си

Рижите обличали длъжници в женски дрехи и ги снимали

BNews.bg

Рижите обличали длъжници в женски дрехи и ги снимали

Лихварската банда "Рижите" малтретирали жертвите си.

Лихварите от „Кредилайн” ООД, които бяха арестувани при акция на МВР и прокуратурата в понеделник, са събличали жертвите си голи,

след което са ги карали да слагат женски дрехи и са ги снимали, става ясно от показанията на жертвите, пише "Монитор".

Целта е била просрочилият вноската по кредита си да бъде унижен и да знае, че ако не плати, го чакат други „интересни” преживявания.

За жените е имало друг подход. Те били подстригвани късо, защото в ромските среди, откъдето били повечето клиенти на финансовата къща, това се считало за сериозно наказание. Част от мъжете пък били принуждавани да правят орален секс.

„Групата е действала изключително жестоко и грубо, сякаш не са си давали сметка, че сме член на Европейския съюз и на НАТО. Най-вероятно ще си понесат последствията”, коментира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Той добави още, че срещу бандата е имало оперативно дело в една служба на вътрешното министерство,

но реално по него не били извършени конкретни действия и единствено са били разнасяни папки. До ареста на рекетьорите се стигнало, след като през пролетта на 2013 г. е била отворена разработка в Криминална полиция, посочи още Лазаров.

През всички 4 години обаче, в които полицията не се е интересувала достатъчно от работата на лихварите, те са имали възможност да се гаврят брутално с неизрядните си клиенти, които не смогвали с плащането на 435-процентовата годишна лихва по заемите. След залавянето на бандитите в понеделник роми в Стралджа са заклали две прасета и са си устроили празненство с фойерверки.

Засега жертвите на бандата могат да си отдъхнат, защото в заседание, продължило до 22 часа в четвъртък, Специализираният наказателен съд остави осем от деветте арестувани и обвинени членове на бандата, които бяха доведени в залата под засилена охрана и закопчани по двама с белезници.

Единственият пуснат от групата беше Димчо Тодоров, тъй като още от юношеските години страда от шизофрения.

Той бил използван от лихварите заради внушителната си фигура

която стряскала длъжниците, освен това можели да го манипулират заради болестта. Бащата на Димчо беше в съда в четвъртък и очите му се насълзяваха, когато името  на сина му беше свързвано с престъпленията.

Според прокуратурата истинският собственик на финансовата къща и организатор на изнудването е Камен Желев, ­ син на бивш общински съветник от Ямбол.

Той не фигурирал сред официалните собственици на „Кредилайн” ООД, защото вече имал присъда за отпускане на кредити без лиценз. Разследващите твърдят, че Желев е бил човекът, който разрешавал дали даден кредит ще бъде отпуснат, като той давал и указанията как да се сплашват и наказват закъснелите с вноските и какви глоби да им се налагат.

Негов заместник бил Иван Русев. Той координирал и съгласувал действията по сплашване, когато босът го нямало, посочи прокуратурата. При ареста в него са открити 7560 лева, нож и телескопична палка.

Според адвоката му намерената пачка била заплатата му, ножът му бил подарък, а за палката самият Русев обясни, че я носел, тъй като пред входа му имало наркомани. За другия член на бандата ­ Георги Стоянов, държавното обвинение посочи, че в два случая е изнудвал лично, като посетил на адрес майка и дъщеря и събрал оборота им, както мебели и вещи.

В групата членувал и представител на малцинствата – Николай Иванов.

Неговата задача била да посещава некоректните и да ги наказва. Прокуратурата го описва като най-агресивен и безпардонен.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Грую - 16:32, 23 дек.

    Чудно ми е, защо тази кредитна къща е още отворена?

Напиши коментар

Коментари