четвъртък, 02 януари 2014, 8:59 ч.

Опасност

Измами дебнат БГ-търговци във Великобритания

BNews.bg

Измами дебнат БГ-търговци във Великобритания

За разкритата престъпна схема са алармирани всички държави членки на Европейския съюз. Мнимите търговци атакуват представителства на търговски компании в Европа, като се представят за служители на британски фирми в района на северен Лондон. Посочените от тях координати нямат нищо общо със съответната компания, като се ползват наети адреси чрез фалшиви документи.

Измами дебнат българските търговци на едро с яйца, лук, плодове, маслини и вино във Великобритания,

напомниха от ОДМВР в Русе. Износителите са застрашени да не получат никакви пари за стоката си, която доставят по заявка на фиктивни фирми на Острова.

За разкритата престъпна схема от властите във Великобритания са алармирани всички държави членки на Европейския съюз.

Мнимите търговци атакуват представителства на търговски компании в Европа, като се представят за служители на британски фирми в района на северен Лондон.

Посочените от тях координати нямат нищо общо със съответната компания, като се ползват наети адреси чрез фалшиви документи.

Сценарият на фирмите фантоми е да поискат с имейл доставка на стока.

В електронното съобщение има адрес за контакти във Великобритания, който се сменя в последния момент и товарът се пренасочва на друго място. Когато стоката пристигне и изпращачът поиска да осребри фактура, получателят липсва на адреса и фирмата губи парите си.

Британските власти препоръчват на българските търговци да потърсят предварително клиента си.

Те могат да звънят посочения стационарен телефон и имейл адрес от официалния сайт на компанията, поръчала стоката. За разлика от измамниците, английските фирми не използват имейл адреси като gmail, yahoo, altavista и др.

Координатите на компанията заявител могат да се засекат и по Google maps, където да се провери дали обявеният адрес за доставка съответства на поръчката. Ако има промяна след нея, тя трябва да подсказва за недобронамереност и измама.

Освен чрез съответните Областни полицейски управления в България, ощетени търговци могат да сигнализират за съмнителни сделки на властите във Великобритания на www.actionfraud.police.uk и тел. +44 (0) 161 234 9230.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари