четвъртък, 02 януари 2014, 8:56 ч.

Орешарски обяви

Дотук с данъчните облекчения

BNews.bg

Дотук с данъчните облекчения

Връщането на платения налог върху минималната работна заплата обезсмисля всякакви по-нататъшни данъчни преференции. Това казва премиерът Пламен Орешарски.

Въвеждането на система, при която платеният данък върху минималната работна заплата се връща на данъкоплатците, обезсмисля всякакви по-нататъшни данъчни преференции.

Това казва в интервю за „Стандарт“ министър – председателят Пламен Орешарски в отговор на въпроса дали ще се въведе ли семейното подоходно облагане.

"След като целият платен данък върху най-малките доходи се връща, какво още да върнем на нискодоходните данъкоплатци", аргументира се Орешарски.

Данъчното облекчение влезе в сила от вчера и чрез него физическите лица ще могат да ползват данъчното облекчение за доходи, непревишаващи минималната работна заплата от 340 лв.

Премиерът добави, че тези нискодоходните данъкоплатци получават и детски добавки - "еквивалент на отрицателен данък".

"Така ангажиментът от програмата практически е изпълнен, доколкото семейното подоходно облагане се разглежда в пряка връзка с облекчаване на ниските доходи", обясни Орешарски.

В средата на ноември финансовият министър Петър Чобанов каза, че през втората половина от мандата може да се мисли за въвеждане на семейно подоходно облагане и за необлагаем минимум, но със сигурност единната ставка от 10% данък остава.

На въпрос накъде ще се насочи социалната реформа тази година Пламен Орешарски заяви, че ще продължи политиката на насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца.

"И не поради тези или следващи избори, а заради влошаващата се демографска структура, т.е. да има кой да гласува след време", аргументира се Орешарски.

„Инвестирайте разумно“, е посланието на премиера към бизнеса за новата 2014 г.

Според него, вложенията трябва да се правят при внимателна преценка на степента на възстановяване на местния и външните пазари.

"Правим усилия да увеличим възможностите за експорт към трети страни, като разширим търговските представителства извън европейските държави", казва още Орешарски.

Той бе категоричен, че кабинетът започва на чисто годината, защото за първи път след 2009 г. е върнато цялото ДДС на фирмите.

„Ще насърчаваме раждането на деца, ново поевтиняване на тока не е препоръчително за енергийната система“, каза още премиерът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 2014 - 13:27, 02 ян.

    Смислено изказване на Премиера. Честита Нова година на всички, по-малко злост и негативизъм!

Напиши коментар

Коментари