четвъртък, 02 януари 2014, 12:00 ч.

Съдебен спор

Застраховател вини блъснат пешеходец на зебра

BNews.bg

Застраховател вини блъснат пешеходец на зебра

Районният съд осъди дружеството да плати 3000 лв. на потърпевшия. за строшения крак и преживения стрес, като намали първоначалния му иск от 10 000 лв.

Застрахователна компания обвини минувач, че е блъснат от лек автомобил, защото е пресичал на пешеходна пътека по бул. "Скобелев" в Русе.

Районният съд отсъди обратното и постанови дружеството да плати 3000 лв. на Цанко Т. за строшения крак и преживения стрес, като намали първоначалния му иск от 10 000 лв.

Присъдата може да се обжалва пред Окръжния съд в крайдунавския град.

Съдията по делото се мотивира, че застрахователното дружество трябва да покрие причинените неимуществени вреди на човека по Кодекса за застраховане, щом шофьорът е сключил задължителната "Гражданска отговорност".

Катастрофата става, след като собственикът на лек автомобил "Фиат Крома" Д.М. отнема предимството на пешеходеца на "зебрата".

Пътна полиция му съставя акт и за движение с несъобразена скорост, въпреки че шофьорът натиска газта с 30 км/ч. Автотехническата експертиза е категорична, че той не е можел да спре, за да не удари пешеходеца.

Макар че от полицията изпращат виновника в съда, досъдебното производство срещу него е прекратено заради наложените "принудителни медицински мерки спрямо извършителя", пише в решението на съда.

А Цанко Т. още се кръсти, че е оцелял по чудо и нощем сънува кошмари.

Семейството му свидетелства, че той се превива с месеци от болки по тялото. Заради счупения крак мъжът е близо 2 месеца на патерици и въпреки лечението с физиотерапия, продължава да стъпва трудно. Когато от застрахователното дружество го отрязват за обезщетение, на човека му причернява и завежда гражданско дело в съда.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари