понеделник, 06 януари 2014, 6:40 ч.

Освещаване на водата

Празнуваме Богоявление! Гответе се за кръста!

BNews.bg

Празнуваме Богоявление! Гответе се за кръста!

Християните празнуват Богоявление.

На този ден св. Йоан Кръстител е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан

според библейския разказ. В православния свят на 6 януари се освещава водата, а след службата свещеникът хвърля кръст във водата. Местните ергени скачат да го вадят и се вярва, че който намери и извади кръста, ще е здрав и щастлив.

Празникът Богоявление (Йордановден) се отбелязва в цялата страна с празнични литургии, освещаване на бойните знамена и с ритуал по спасяване на кръста. Богоявленски водосвет ще се извърши във всички гарнизони на Българската армия.

Хвърлянето на кръста във водата и изваждането му е сред най-вълнуващите ритуали на този ден.

Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

На Богоявление празнуват имен ден над 100 000 българи, а на Ивановден - над 300 000, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

55 000 мъже носят името Йордан, а жените с името Йорданка - 42 хиляди.

Богдан и Богдана са съответно 4 200 и 2 300.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари