понеделник, 06 януари 2014, 16:32 ч.

Законови промени

Правят регистър на тютюневите фирми

BNews.bg

Правят регистър на тютюневите фирми

Създаване на регистър за количествата тютюн и на фирмите, които го изкупуват, ще прави БСП. Това ще залегне в промени в закона за тютюна, които са вече изготвени от соцдепутатите ще бъдат внесени до няколко седмици, съобщи за Bnews Корнелия Нинова. Коментарът й бе по повод протестите а тютюнджиите заради неизкупуването на реколтата.

Проблемът с неизкупуването на тютюна и протестите на производителите бе заложен от ГЕРБ с промените от 2012, когато бе ликвидиран Фонд "Тютюн" и бяха оставени тютюневите фирми абсолютно безконтролно да изкупуват реколтата без се ангажират с нищо пред производителите, нито да подписват договори с тях. Това коментира по повод протестите на тютюнопроизводителите председателят на социалната комисия в НС Корнелия Нинова в отговор на BNews.

За да се избегне занапред обаче подобно напрежение, социалистите са подготвили промени в закона за тютюна, които предвиждат създаването на регистър на тютюневите фирми, на количествата и сортовете тютюн, които се търгуват, включително и на качеството му.

В момента ситуацията е такава, че фирмите изчакват да се влоши качеството на реколтата, да паднат цените и тогава да започнат да изкупуват тютюна на хората, които разчитат само на тези средства, категорична бе Нинова.

Тя обясни, че БСП и ДПС нямат разногласия по темата и по готвените промени в закона за тютюна.

Ще внесем ред и прозрачност, защото трябва да има някакъв регламент, а фирмите да подписват договори с тютюнопроизводителите, допълни тя.

На този етап държавата няма как да се намеси по друг начин в съществуващия сега чисто пазарен принцип, нито пък да определя цените на реколтата, обясни тя. С ликвидирането на механизмите, които въвеждаха някакъв контрол в тази сфера, отпаднаха и глобите, дори отнемането на лицензи на фирми, до каквито случаи се е стигало преди, припомни Нинова.

С промените в тютюневия закон ще се върнат санкциите, за да може държавата да има някакви лостове да глобява некоректните към производителите компании и да отнема лицензи, ако се наложи.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари