сряда, 08 януари 2014, 15:54 ч.

Няма оправия

Напук на забраните, пушенето по света цъфти

BNews.bg

Напук на забраните, пушенето по света цъфти

Българките, заедно с гъркините и французойките са сред най-пушещите жени в света, показва изследването на Института за здравословни показатели и оценки към Вашингтонския университет.

Въпреки забраните за пушене, които властите по света не спират да налагат, ежедневното посягане към цигарите става все по-чест навик.

Това показва изследване на Института за здравословни показатели и оценки към Вашингтонския университет, направено миналата година.

Според данните

през 2012 г. 967 милиона души от 187 държави са пушили всеки ден. През 1980 г. това са правили 721 милиона.

Увеличаването на пушачите се обяснява с увеличаването на населението на Земята. Рязък спад на процента на пушачите е имало през 90-те години. Броят на мъжете пушачи обаче се е увеличил от 2010 г. насам.

Жените в България са в челните места по пушене.

Българките, заедно с гъркините и французойките са сред най-пушещите жени в света, показва изследването на Института.

Според данните най-много пушачки има в Гърция – 34,7%. Втори са българките – 31,5 на сто от жените у нас палят цигара. Следват Австрия, Франция и Германия.

Лидер в разпространението на употребата на тютюн е Източен Тимор.

Там всеки ден пушат 61% от населението. На второ място са индонезициите, а след това са жителите на Кирибати (островна държава в Тихия океан). Следват Армения и Папуа – нова Гвинея.

Най-малко пушачи има на островите Антигуа и Барбуда (5%)

в Сан Томе и Принсипи (държава в Гвинейския залив), Нигерия, Етиопия и Гана.

От гледна точка на влиянието на тютюнопушенето върху здравето на хората, най-засегнато е населението в Гърция, Ирландия, Италия, Япония, Китай, Кувейт, Филипините, Русия, Швейцария и Уругвай.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Dido - 16:41, 08 ян.

    Кой ще черпи по едно Marlboro

Напиши коментар

Коментари