четвъртък, 09 януари 2014, 9:15 ч.

Лоши резултати

Държавата управлявала зле здравеопазването

BNews.bg

Държавата управлявала зле здравеопазването

Държавата като акционер не си е упражнявал правата и е управлява лошо дружества в здравеопазването, включително и в болници, заяви в студиото на ТВ7 шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Държавата като акционер не си е упражнявал правата и е управлява лошо дружества в здравеопазването, включително и в болници,

заяви в студиото на ТВ7 шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Той обясни, че предстои оповестяването на доклад на Палатата в сектор "Здравеопазване", чиито резултати са изключително лоши. Подопечното му ведмоство започва одити и в дружеството "Метрополитен", "Столичен автотранспорт" и "Български пощи", където има данни за изразходване на големи суми, а това пряко касае данъкоплатеца.

Проф. Димитров призна, че Сметната палата е с вързани ръце по отношение на партиите, които нямат задължение да оповестяват разходите си перо по перо.

Затова и една семейна екскурзия може да бъде вписана в графата "партийна дейност" и никой не може да провери или докаже обратното, заради белите петна в закона по отношение на партийната отчетност.

НАП и ДАНС сега проверяват 152 държавни служители, пропуснали да декларират имущество и приходи пред Сметната палата за миналата година.

Според проф. Димитров, предходната година анрушителите са намалели от 167, но дали са направили това умишлено или по небрежност, не може да се трвърди категорично.

Най-често такива грешки ставали при попълване на встъпителните декларации, когато служителите започват държавна работа и не знаят, че трябва да декларират имущество на брачния партньор или деца, обясни шефът на Сметната палата. Той призна обаче, че когато това се прави години наред, пропуските започват да озадачават одиторите.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари