четвъртък, 09 януари 2014, 11:10 ч.

Спаси се сам

Отказаха ваксина за сърдечно болни и недоносени деца

BNews.bg

Отказаха ваксина за сърдечно болни и недоносени деца

Здравното министерство и НЗОК отказаха да включат в Наредба 38 финансирането от Касата на специална ваксина за недоносени деца под 7-мия месец и за бебета, родени със сърдечни малформации. Това обявиха педиатри и родители от фондация "Нашите недоносени деца", които настояват за шанс да бъдат спасени от много инфекции не повече от около 500 деца.

МЗ и НЗОК не включиха в проекта на новата Наредба 38 недоносените деца с тегло под 1,5 кг и малчуганите с вродени малформации.

Именно заради недоразвитите им бели дробове, в периода октомври-април те се скъсват да боледуват и влизат от една в друга инфекция, а понякога изходът е и фатален. В момента със специална ваксина - "Синагис", се имунизират само около 350 бебета, родени под 29-та гестационна седмица. Медикаментът осигурява профилактика срещу сезонния респираторен синцитиален вирус.

Искаме всички деца под 30-та гестационна седмица и децата с кардиопатия да се включат в кръга на имунизацията,

каза д-р Боряна Слънчева, която е шеф на неонатологията в Майчин дом.

1100 лв. струва един флакон за дете, което тежи около 4 кг. Общо за пет имунизации трябват 10-15 хил. лв. на малчуган, което се прави до 2-годишна възраст.

Срокът е до утре, защото проектът за наредба е публикуван на сайта на министерството, когато свършва срокът за обсъждане. Ако това не се случи в петък, тези деца ще чакат още една година, казаха от Националния алианс на хората с редки болести.

9,7 процента са недоносените деца в България, това са около 450-500 деца.

Изключително изненадана съм, че след целия положителен диалог, който ние водихме, за пореден път не можахме да вкараме тази ваксинация в наредба 38, и то на фона на демографския срив, коментира майка на недоносени близнаци, която е и председател на фондация "Нашите недоносени деца". Тази имунизация спаси децата им, две години те почти не са боледували, заяви Нина Николова.

Тя припомни, че дори първото дете на 2014-та се роди недоносено, а държавата не демонстира към момента грижа да осигури здравето им.

В отговор на критиките от здравното министерство обясниха, че в момента се разработва Национална програма за проследяване и рехабилитация на недоносени деца, която е пред финализиране.

След това ще бъде подложена на обществено обсъждане.

В програмата е предвидено и финансовото обезпечаване за 2014 г. на медикамента „Синагис”,

за чието поемане от НЗОК настояват родители и медици, които се грижат за преждевременно родените.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари