вторник, 14 януари 2014, 10:59 ч.

В демографския капан

Ставаме все по-малко, все по-бедни и все по-прости

BNews.bg

Ставаме все по-малко, все по-бедни и все по-прости

Интегралното решение на демографския проблем е въпросът с доходите, които трябва да се увеличат, посочиха професори от Центъра за демографска политика.

Продължаваме да се топим със скорост 8 хиляди бебета годишно.

Дъното не е на кота 61 700 хиляди новородени, а е на кота „нула новородени“, която ще бъде достигната много скоро, ако сегашните демографски тенденции се запазят, а те може и да се влошат, предупреди проф. Петър Петров.

Според него

скоростта за намаляване на българското население е „драматична“ и няма такъв скок в нито една друга европейска страна.

В това отношение България поставя абсолютен рекорд с 8.8 промила или с 64 хиляди годишно, 176 души на ден , или по 8 души всеки час на денонощието. Данните, на които се позовава професорът, са от сайта на ЦРУ за 2013 г. .

Българите ставаме все по-малко, все по-бедни и за съжаление все по-прости, категоричен е професорът, който представи "Опасните демографски тенденции през 2014". По данни на Евростат 60% от българите живеят в мизерия, увеличават се изплатените обезщетения от НОИ за болни българи и пенсионери .

По думите му „тези данни не трябва да ни учудват, тъй като 70% от хората са неграмотни в България“.

Децата нямат функционални знания, те сричат и последните изследвания показват, че това са 34% от първокласниците.

Българите, които печелят олимпиади са единици, повечето са неграмотни, категоричен е проф. Петров.

Той е на мнение, че

много скоро малцинствата ще източат социалната ни система, а това ще доведе до национална катастрофа.

Българите са 6.9 милиона в момента, българският етнос е 4.8 милиона, циганите са 1.5 милиона, турците са 800 000 и 100 хиляди са хората от други етноси.

След 20 години по прогнози на Световната банка населението ни ще е с 1 милион по-малко, като от тях 3.100 ще са българите, 1.8 милиона – циганите, 800 хиляди хората от турския етнос и ще има 300 хиляди емигранти.

Целта е да се заселят бежанци от други райони на света, коментира Иванов.

Според изследване през последните четири седмици 74% от българите са били депресирани и подтиснати, добави данни за психичното състояние на народа ни професорът.

Демографската среда отслабва държавата политически, военно и социално.

Обезлюдяването ще доведе до заселване на тези райони от хора, живеещи извън нашите територии.

Ще се закриват паралелки, ще намаляват университетите, но това няма да повиши качеството на образованието. Ще има сериозни проблеми в образованието, заради обезлюдяването, смята проф. Петър Славейков.

Според него намаляването и застаряването на населението води до ограничаване на вътрешния пазар.

2.5 милиона пенсионери нямат покупателна способност и непрекъснато се увеличават плащанията от бюджета, както и натискът върху социалната система.

Това ще спъва все повече икономическия растеж на държавата, преценява проф. Славейков.

Той алармира, че електората няма да може вечно да се манипулира, а ще започне и повече да изисква, а това е опасност и за националната ни сигурност, добави той.

Специалистите от Центъра за демографска политика са на мнение, че системата е застрашена, заради намаляването на хората, които наливат средства в социалните системи.

След време няма да може да се изплащат пенсиите, защото системата ще е съставена предимно от цигани и малцинства, които не правят здравни и осигурителни вноски.

Експертите смятат, че последиците от комунистическите режими трябва да се борят с драстични мерки. Според тях проблемът с доходите много скоро ще ескалира, защото доходите в социалните сфери се вдигат, но няма приходи.

Те предлагат доходите да се увеличат поне с 2 милиарда лева на година.

С тези пари, например могат да се увеличат с 20% пенсиите, което ще струва 1.6 милиарда лева.

Изплащането на тези средства може да стане с вземането на заеми и издаването на ДЦК при ниска лихва, обосноваха предложението си професорите.

Според тях всичко в България се прави на парче въпреки писането на много стратегии.

Като пример те дадоха президентството, което зае 23 години е има седем национални програми, но не казва как населението на България след 20 години може да се увеличи поне с половин милион.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • B.R. - 11:50, 14 ян.

    Ама па лидери дал Господ, пардон Аллах...

Напиши коментар

Коментари