сряда, 29 януари 2014, 6:31 ч.

Пред BPost

ГЕРБ фалира 1000 строителни фирми

BNews.bg

ГЕРБ фалира 1000 строителни фирми

Заради рестриктивната политика на Симеон Дянков, по време на управлението на ГЕРБ фалираха над 1000 фирми от строителния бранш. В резултат на сключените от предишното правителство голям брой поръчки без финансово покритие се натрупаха около 360 млн. лв. дълг само към бизнеса. Това казва в интервю за BPost.bg изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков.

- Г-н Бойков, съвзема ли се вече строителният бранш от така силно ударилата го криза? Сякаш се наблюдава някакво оживление?

- Строителният бранш продължава да бъде в кризисно състояние. Националната статистика дава спад от около 7 % за поредна година. Продължават и рязко да спадат и чуждестранните инвестиции, 70 % от които са в строителството.

Разчитаме главно на обществените поръчки, свързани с Европейските програми – основно инфраструктура - магистрали, ж.п. линии и водни цикли като последните са водещи. Около 80 % от Обществените поръчки са свързани със строителство. В момента сме стигнали нивото на 2005 г. и като обем на строителство и като брой заети. 2014 г. е сложна тъй като се приключва една програма на Европейския съюз и се подготвя стартирането на нова. Политическата нестабилност е също допълнителен фактор, който усложнява бизнес средата и пречи на бранша.

- Как се отрази рестриктивната политика на Симеон Дянков върху българския бизнес като цяло? И по-точно, че не се разплати с бизнеса, а с неговите пари пълнеше дупки в хазната.

- Изключително неблагоприятно се отрази рестриктивната политика на правителството на ГЕРБ – 2008 – 2009 г. В резултат на сключените от предишното правителство голям брой поръчки без финансово покритие се натрупаха около 360 млн. лв. дълг само към строителния бизнес.

Отлагането на изплащанията им и то с „10%“ по време на криза доведе до масови фалити на строителни фирми (над 1000), а декапитализира другите.

Загуби се доверието на банковия сектор към строителните фирми, което допълнително усложни тяхното положение. В края на управлението на правителството на ГЕРБ дългът на държавата към строителните фирми беше минимален и това равнище се поддържа и сега. Не така стои въпросът с дълговете на общините, надхвърлящ 160 млн. лв. предимно към малките и средни фирми и към момента няма решение на този въпрос. Редовното издължаване на ДДС към бизнеса спомага за капитализирането на системата и за правилна политика за фирмите. Трябва да се има предвид, че всеки върнат лев от държавата към бизнеса връща 60 % под формата на данъци и социални плащания. Процесът е в интерес и на двете страни.

Виж цялото интервю в BPost.bg

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Те гробарите какво хубаво направиха - 23:11, 30 ян.

  едни надути магистрали, от които Банкянският толуп открадна 4 милиарда, съсипаха бизнеса, опростачиха държавата, обраха здравната каса от парите на болните и бедните, заради тия мафиоти хората горяха като факли. Господ да ги убие!

 • 1 - 20:06, 29 ян.

  Гюро Михайлов пак се одриска - останал без стотинки, яко се пъне да се хареса на Дебелеевски, та да му дадат 5 кинта:-)))))))))))

 • БРАВО НА ГЕРБ! - 20:05, 29 ян.

  и добре е направил, че по едно време се бяха увълчили мутрите-строители, та изнудваха хората с баснословни цени - виж по морето какво направиха мутрите-строители, вижте по зимните курорти какво изпонастроиха - БРАВО НА ГЕРБ, ЧЕ ИМ ОТРЯЗА ГЛАВИТЕ!

 • Крис - 13:19, 29 ян.

  Този жътурко нещо е объркал годините.Защо не каже за бетона,който изляха по Черноморието по време на управлението на НДСВ.И защо от УНСС твърдят,че при предишната тройна коалиция са източени 10млд.от ДДС и са отишли в строителството!!

 • балона - 13:12, 29 ян.

  Като се има впредвид, че България, въпреки изключително благоприятното си разположение и природа е на първо място в Европа по бедност и мизерия, по демографски срив, по смъртност, престъпност, болести, проститутки, катастрофи, аборти, неграмотни, мафия, протести, лихви, сметки за ток и парно, корупция и малоумни политици, не е чудно що за народ сме и какви изказвания може да прочете човек тук от разни цървули, които са събрали със зор 5-6 хиляди евро за апартамент и вечно чакат някакъв "балон" да се спука, та белким излязат от панелната мухлясала дупка, в която живеят.

 • ВанХелсинг - 11:47, 29 ян.

  Много нагло изказване на този мазно усмихнат господин.Когато строяха в несвяст и си слагаха 300-400 процента печалба ,с което надуваха балона - никой не се оплакваше.Когато плащаха по 1500-2500 на ръка, без осигуровки не ги интересуваше държавата. И сега след като балона на цените се спука и банките и купувачите на зелено тръгнаха да си търсят парите Дянков, ГЕРБ, магнитните аномалии и какво ли не още им е виновно. Лакомията господинчо е в дъното на всички човешки нещастия.Но въпроса е ,че Вие пари имате но не Ви стигат.

 • Гюро Михайлов - 11:17, 29 ян.

  Борисов ползва жаргона на мутрите "връщанка". В България не ви трябва висше просто станете МУТРА. Тарикат, за който парите са всичко. Затова сигурно се гушка и с теменужката Костов. Сигурно следващият е Барекович- протест водеше, от град на град ходеше, платени слепци караше, с жълта свирка свиреше, простите хора сбираше, сбираше и говореше… Съсипаха дясното, посегнаха и на лявото. Да, ама лявото не е аморфно като дясното…Гоце, Боце, Плевньо, Ваньо, Бюреци и сие са патерици, които България е време да счупи во веки веков!!!

 • зрител - 10:27, 29 ян.

  Е спука се строителния балон и ГЕРБ са им виновни.Има стотици строителни фирми които бяха регистрирани само да построят една две кооперации .Некадърни собственици които си направиха кривата сметка че ще вземе терен срещу обезщетение ,ще строи ще продсва на космически цени и ще се нагуши.Да ама не - някои го направиха а повечето не.Защо господинчото от снимката не каже от тези 1000 фирми колко хора изгоряха,измамени,платили а не могат да живеят в имотите си.Дянков и ГЕРБ са им виновни.Защо читавите фирми останаха независимо кой е на власт Е кризата сигурно им се отразява но мошениците и без криза са мошеници.

 • Даниел - 09:37, 29 ян.

  А и този боклук говори за 2008-2009, а правителството на Герб е от лятото на 2009. Смешен дърт комунист.

 • Даниел - 09:36, 29 ян.

  Пълни глупости, в строителството фалираха фирми след началото на кризата от септември 2008 г., защото имаше много пишман строители. След това София се изчисти от тези изчадия.

Напиши коментар

Коментари