неделя, 23 март 2014, 14:07 ч.

Предизборно подменен

Зелени олигарси и партии яхнаха протеста за „Кара дере“

BNews.bg

Зелени олигарси и партии яхнаха протеста за „Кара дере“

Протестът за "Кара дере" е подменен, яхнаха го зелени олигарси, а партиите го използват за предизборни цели, е позицията на сдружението "Зелени инициативи". Тази вечер пък отново в столицата, Варна и Пловдив отново ще има протести срещу застрояването на местността край Бяла, а местните жители в района вече излязоха на контрамитинг в защита пък на инвестиционния проект.

Политическите партии и казионните зелени олигарси за пореден път яхнаха спонтанния протест за „Кара дере“ и употребяват гнева на хората за собствени цели.

Скрити зад благородната кауза „Кара дере“, те гонят собствените си политически схеми. Вместо да  искат работещи решения за конкретния екологичен проблем, те политизират протеста и го превръщат в предизборна кампания. Това е категоричната позиция на сдружение "Зелени инициативи", разпространена до медиите. Повод за протестите стана одобрението на кабинета за инвестицоонното намерение в района, който попада в Натура 2000, да се строи ваканционно селище за над 100 млн. инвестиция. След като новината разбуни обществото, от правителството и управляващите партии успокоиха, че никой нищо няма да строи на Кара дере без екооценка и ако законът не позволява.
 
Според сдружението, обществото ни за пореден път става свидетел на зле режисиран театър за разчистване на политически и лични сметки.

„Кара дере“ е благородна кауза от малкото останали такива, която беше опорочена. Ние от Сдружение „Зелени инициативи“ категорично се разграничаваме от опитите за манипулация на естествените страхове на хората и превръщането на битката за съхранение на „Кара дере“ в разменна монета между управляващи и опозиция.

Този казус е възможност обществото ни да си извоюва механизми за контрол и прозрачност, които да гарантират спазването на процедурите, следователно и закона.

От “Зелени инициативи" предупреждават, че това няма да бъде единственият подобен проект.

Само преди няколко месеца бяха обявени инвестиционни намерения в близост до Седемте рилски езера. Това е мегапроект с над 20 хил. леглова база и стотици километри писти в гориста местност. Къде бяха стожерите на защитата на българската природа тогава? Защо замълчаха? Може би защото евроизборите не бяха толкова близо. . .

За нашите ненаиграли се политици и управници визията за развитието на страната е с четиригодишна цикличност.

За 24 години преход към демокрация няма нито едно българско правителство, което да не носи вина за безразборното строителство и безотговорното отношение към природата.

Припомняме, че именно от Сдружение "Зелени инициативи" първи поставиха 10-дневен ултиматум на правителството да въведе законови мерки за граждански контрол и прозрачност  при подготовката и реализацията на инвестиционни проекти.

Позицията на "Зелени инициативи" идва в деня, в който отново са насрочени протести срещу проекта за застрояване на Карадере.

От 17:00 ч. на езерото Ариана в София ще започне протест срещу решението на правителството за издаване на сертификат за инвеститор клас „А”

във връзка с проекта за застрояване на Карадере. Протести ще има по същото време в Пловдив и във Варна.

Подкрепихме първия спонтанен протест, но там нашите искания бяха подменени с политически лозунги. Отказваме да станем част от политическата игра, заявиха от своя страна от "Зелени инициативи".

Ще продължим с всички средства да се борим за промяна в законите, която да гарантира гражданския контрол и да принуди правителството и инвеститорите да се съобразят с него, казват от екологичното сдружение, които отчитат правото на всеки да защитава българската природа, както намери за добре.

Междувременно на контрапротест в защита на проекта пък излязоха жителите на района на Бяла.

Според местните, обединени от инициативен комитет "Да спасим хората в Бяла и региона", реализацията на инвестиционен проект в района на местността Кара дере ще подобри условията там. Кметът на крайморския град Анастас Трендафилов заяви, че хората не желаят територията да бъде изцяло бетонирана, а става въпрос за съвсем малка част от нея. Според него с реализацията на инвестиционен проект ще има възможност да се изгради път, да се прекара електрозахранване и този плаж и хубава природа да се използват от много повече хора, отколкото в момента.

Кметът обясни, че в момента плажът в местността е замърсен,има тонове боклуци."Това е един плаж, който в момента се експлоатира по най-безобразния начин", заяви кметът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари