вторник, 25 март 2014, 6:06 ч.

Ексклузивно в BNews!

Почна ужасяваща сеч на гори в защитени местности край Варна

BNews.bg

Почна ужасяваща сеч на гори в защитени местности край Варна

От няколко дни е започнала ужасяваща сеч на дървета в 2 защитени местности в Северното Черноморие - Батова и Лимана. Замазват ни очите със скандала Карадере, докато дървената мафия унищожава горите, алармираха варненци. В местността Батова се сече до дъно, а странното в Лимана е, че се сече точно по просеката за тръбата на Южен поток - проект, който е замразен от ЕС.

От няколко дни тече ужасяваща сеч в горите край Варна. Тя засяга и защитени местности, които се унищожават безогледно. Това сигнализираха читатели на BNews. Те подозират, че зад масовата сеч стои дървената мафия или други сенчести интереси.

Два от сигналите, които получихме, се отнасят до изключително красиви райони от Натура 2000 - защитените местности Батова и Лимана.

Страшна сеч е започнала в местността Лиман, край любимия на варненци плаж Паша дере. Десетки камиони, натоварени с огромни дървени трупи, виждат всеки ден живущите в района. По документи там уж се извършва санитарна сеч.

Скандалното и съмнително е, че ужким случайно се режат дървета точно по просеката, по която трябва да се положат тръбите на проекта „Южен поток”.

Хората, които живеят в района, се опасяват, че зад завоалираното „Изсичане на подлес и храсти” се таи съвсем друга причина, а именно –

да се заличи защитената местност Лимана или част от нея, за да се затвори устата на еколозите и местните хора срещу екологичните беди, които ще докарат в района тръбите и помпената станция на Южен поток.

Според Закона за биологичното разнообразие /чл. 16/ може да има промени в  местностите в НАТУРА 2000 - да се увеличава или намалява площта им и даже да се заличават местности. Тези промени могат да станат по същия начин, както и обявяването на нови защитени зони.

Намаляването на площта или заличаването на цяла защитена зона на практика е възможно, само ако тя в значителна степен или цялата е унищожена или увредена по някакви причини и в резултат на това е загубила предмета си на опазване.

Докато се хвърля пясък в очите на българите – чрез някакво имагинерно бъдещо застрояване на Кара дере, неизвестни лица ще изсекат дървета от други местности и после ще ги обявят за компрометирани и ще ги извадят от екостатута, коментираха варненци.

По-голям е сигналът за защитена зона Батова.

За там хората алармират, че се секат дървета от дъно. Също се опасяват, че става въпрос за някакво бъдещо заличаване на красивия район.

РДГ се оправда: Кастрят само клони и храсти, няма сеч!

От Регионалната дирекция по горите във Варна отрекоха да има сеч на дървета в местностите Батова и Лимана, въпреки очевидните факти.

 „Имам информация за кастрене на клони и прочистване на храсти по трасето. Това става с разрешение на Горското стопанство и доколкото знам, не става дума за изсичане на дървета, а за това, което ви казах”. Това заяви пред BPost Ивайло Кондов, експерт по опазване на горите към регионалната дирекция във Варна.

Репортерът на BNews обаче видя на място дънерите от изсечените големи дървета.

Експертът се ангажира да провери как точно стоят нещата. „Ще проверя дали това, което се прави, е това, което действително е разрешено”, обеща той. Кондов не пожела да коментира фактите, че дървен материал от защитените местности се извозва с камиони в неизвестна посока.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Очевидец - 11:48, 14 апр.

  В Батова действително се сече и то мащабно, не е санитарна сеч, убедила съм се с очите си!!! Който не вярва да отиде на място и да провери, снимките, качени тук наистина не показват за каква сеч става въпрос. На място имаше и камиони, извозващи отсечените ЗДРАВИ дървета! А този експерт от Регионалната дирекция по горите във Варна е или подкупен или крайно некомпетентен и мързелив за да си свърши качествено работата!!! Защо не е искал да коментира факта, че дървен материал от защитените местности се извозва с камиони в неизвестна посока?!?

 • Иво - 22:45, 27 март

  В цялата държава е така.Управниците са престъпници щом не вземат мерки.А може би се сече за техния джоб...

 • 898 - 08:58, 27 март

  Евтина "сензация". Това наистина е санитарна сеч, обаче на българан фитила (ума) му е къс и тънък и се пали лесно.

 • Махоне - 17:56, 26 март

  оооо йес суууупер,искам всичко да изгорите изсечете и да построите още молове,много Ви моля и накрая си ебете ПИЧКАТА МАЙЧИНА НЕННОРМАЛНА!

 • do варна - 15:55, 26 март

  От една бяла западноевропейска държава ме питаха ,защо дървената мафия обезобразява поречието на Дунав в България!И питащия направо ми се караше!И даже се нанеше да идва да ги млати!А ние се пишем по форумите!А и живее в една от най-зелените държави в Европа,дето се грижи за природата супер яко.

 • на простия народ все ще му е вътре - 14:54, 26 март

  червената чума на комунистиеската отврат продължава със своята подривна дейност спрямо държавата и хората за лично облагодетелстване и в интерес на чужда държава незачитаща международното право

 • Da vi E*A Maikata - 12:59, 26 март

  ne6tastnici dolni!!!

 • Р.Раинов - 11:15, 26 март

  За съжаление "очевидни" факти няма!Но както винаги, някой пуска "фитила" и се почва една... "Читатели... сигнализирали" за "безогледна сеч" !? А на приложените снимки се вижда извършена т.н. санитарна сеч - премахват се леторасти, храсти и друга разтителност / включително изсъхнали и гниещи дървета/, която пречи за разтежа на здравите дървета. И на двете снимки ясно личи наличието на процеси на гниене в средата на отрязаните дънер и стволове.

 • MetusMortis - 20:24, 25 март

  Като бяха ГРОБ на власт, да не би да не бетонираха и изсичаха? Може ли да сте толкова загубени, да си мислите, че ГРОБ, бсп, дпс, атака, вмро са различни!Едни и същи са! Това разединява народа, пречи да се отървем от тях и те много добре го знаят!

 • C В - 19:34, 25 март

  Смениха шефа на горската стража с преден такъв който е далавераджия и крадец и пак се почна. Ама нали комунистите и ДПС са на власт, така ще е. Кондов, не се прави че не знаеш.

Напиши коментар

Коментари