вторник, 15 април 2014, 11:44 ч.

В писмо до НС

Разведките искат закриване на Комисията по досиетата

BNews.bg

Разведките искат закриване на Комисията по досиетата

Разформироване на зловредната и безсмислена комисия по досиетата - за това настояват в "писмо без отговор" до председателя на парламента Михаил Миков военните разузнавачи. Според тях трябва да бъде променен и законът за достъп и разкриване на документите за принадлежност към ДС службите.

Разформироване на зловредната и безсмислена комисия по досиетата - за това настояват в "писмо без отговор" до председателя на парламента Михаил Миков военните разузнавачи.

Според тях трябва да бъде променен и законът за достъп и разкриване на документите за принадлежност към ДС службите.    

"'Военното разузнаване никога не е било под "шапката" на ДС, а структурите му нямат нишо общо с репресии и доноси", заявяват авторите на писмото. То беше разпространено до медиите на пресконференция по повод 50 години от излизането от

турските затвори на о.з. полк. Пеньо Върбанов Пенев, който е бил част от структурите на военното разузнаване.   

На 88-годишна възраст българският Щирлиц е с разклатено здраве. Той не взе думата, за да разкаже спомени.

През 1953 г. Пенев е изпратен под прикритието на вицеконсул в резидентурата на военното ни разузнаване в генералното консулство в Истанбул.  Две години по-късно - на 26 юни 1955 г. е арестуван в района на Златния рог в Истанбул и обвинен в шпионаж.

Процесът срещу него трае 5 години. Защитатава го турски адвокат и той самият и така успява да избегне първоначалната смъртна присъда. Първата му присъда е 24 г.,  а третата - 12 години затвор. Прекарва 9 години в турски затвори. 

През 1964 г. е разменен срещу 9 турски агенти в България - български граждани от турски произход.

Любопитна подробност е, че

един от деветимата турски шпиони, срещу които е бил разменен българският разузнавач, е Осман Кълъч.

Неговото име беше едно от трите, което  произнесе в пламенната си реч от трибуната на парламента Хюсеин Хафъзов. 

"Крайно време е военният министър Найденов да предложи на президента на Пеньо Пенев да се връчи орден "Стара планина" – първа степен, каза Димитър Вандов, бил през 50-те години вицеконсул в Истанбул. 

Пенев беше награден от военния министър в началото на април с почетен знак за принос към МО. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • каката на баткото - 11:53, 15 апр.

    а най-добре да извадим Ленин от гроба и да отидем на хадж в Пхенян!!

Напиши коментар

Коментари