четвъртък, 24 април 2014, 15:48 ч.

Играчите - 25

Още един независим e аут от вота - националистът Йовев

BNews.bg

Още един независим e аут от вота - националистът Йовев

Регистрацията на Николай Йовев, който получи №5 в бюлетината, ще бъде заличена.

Още един независим кандидат отпада от надпреварата за евровота.

Регистрацията на Николай Йовев, който получи №5 в бюлетината, ще бъде заличена. Проверката на ГРАО е показала, че Йовев няма достатъчно на брой валидни подписи.

Това е поредният независим кандидат, който отпада за надпреварата за Брюксел.

Николай Йовев, известен като Горския, е обвиняем за взрива от 2011 г.

пред офиса на Евророма в Сандански. Той, заедно с още 4-ма националисти, бяха задържани скоро след инцидента и прекараха различен период в ареста - самият Йовев бе зад решетките 18 месеца, до декември м.г.

Според него и сподвижниците му делото срещу тях е политическо.

В сряда стана ясно, че се анулира регистрацията на Александър Алексиев.

Причината е, че той няма пасивно избирателно право, защото през последните шест месеца не е живял в България или в страна от Европейския съюз.

Алексиев вече обяви, че ще обжалва решението.

С отпадането на двамата общият брой участници във вота се свежда до 25 – 15 партии, шест коалиции и четирима независими.

Само една проверка не е завършена в ГРАО – на независимия кандидат Янаки Ганчев. След нея броят на кандидатите ще е окончателен.

ЦИК са решили да заличат и един кандидат от листата на Зелените - Татяна Грибинча. 

Причината е същата, както и при Александър Алексиев - тя няма пасивно избирателно право, защото не е живяла в страната или в държава-членка на Европейския съюз през последните 6 месеца.

В началото на седмицата от битката сам се оттегли и друг независим кандидат -

Валентин Богданов, припомниха от ЦИК. Три инициативни комитети пък не потвърдиха номинацията на кандидатите си.

В навечерието на старта на предизборната кампания от ЦИК призоваха партиите да спазват закона.

Те припомниха, че агитационните материали трябва да съдържат в 10 процента от обема си предупреждение, че купуването и продаването на гласове е забранено. Освен това

платените агитационни материали за първи път трябва да бъдат обозначени с надпис, че става дума за платено съобщение.

На 26 юни ще бъдат обявени имената на онези партии, които ще могат да се възползват от медийните пакети на държавата. За първи път на тези избори ще се приложи текстът от Изборния кодекс, който дава пакет от 40 000 лева на всяка партия, която не получава държавна субсидия, за да покрие разходите си за участие в медиите.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Тодор - 18:56, 25 апр.

    Поредният номер на ДАНС (Държавна сигурност) с тази подписка. Това е нарушение на Конституцията. Всеки има право да избира и да бъде избран. Власта не разреши да бъде регистрирана Националистическа партия на България с подобни циркаджийски номера. Сега и ЦИК спира достъпа до изборите с подобни номера и фалшификации. Какво му остава на човек тогава? Да хване гората ли? Това ли ви е демокрацията и великия Европейски съзюз. Комунистически микерета с комунистически номера.

Напиши коментар

Коментари