петък, 25 април 2014, 8:03 ч.

Проливни дъждове

Воден ад: Река Лом се вдигна с 1 м, залива села!

BNews.bg

Воден ад: Река Лом се вдигна с 1 м, залива села!

Въпреки проливните дъждове през изминалата нощ, не се стигна до нова приливна вълна в най-пострадалите села в община Ружинци. Водоемите обаче са препълнени и преливат.

Въпреки проливните дъждове през изминалата нощ, не се стигна до нова приливна вълна в най-пострадалите села в община Ружинци.

Обилен дъжд е валял до 3 часа и споменът за преживяното и щетите са държали хората будни дълго време.

Не е имало евакуация на хора тази нощ в засегнатите от наводненията райони в Северозападна България, съобщи зам.-областният управител на Видин Николай Тодоров по бТВ.

Валежите обаче продължават, реки, бентове и язовири преливат. Остава бедствено положението в общините Чупрeне и Ружинци. Най-тежка е обстановката в селата Плешивец и Гюргич.

С близо 1 м е вдигнала нивото си река Лом, която минава през село Горни Лом - най-голямото село в община Чупрене, обявила бедствено положение. На река Лом има 7 ВЕЦ-а.

"Пълнихме чували с пясък, за да отбием водата. Успяхме частично, каза кметът на селото пред бТВ. Той твърди, че чистили много пъти коритото на реката, за това трябвали пари, но според него става дума за природна аномалия, която се случвала по веднъж на 10-ина години. 

Нищо други не можем да направим, освен да се молим да спре дъждът,

казва кметът на село Горни Лом.

Кметът на обЩина Чупрене каза, че имат около 240 безработни в общината и очакват днес  зам.- министър Росица Янкова да им отпусне 100 човека, за да се заемат с рязането на храсти и дървета по реката.

Зам.-областният управител на Видин Николай Тодоров заяви, че селата Чупрене и Ружинци няма да могат да се справят със ситуацията, без помощ от държавата.

"Нивото на река Лом продължава да е високо, а към обяд се очаква повишаване на нивото и на река Тимок, каза Тодоров, цитиран от Фокус.

Той не изключи отново наводняване на къщите в Горни и Долни Лом, както и заливане на земеделските земи в Брегово.

Остава недостъпен пътят до язовир Гюргич е недостъпен.

Баластрата, която беше изсипана по пътя, за да може да се стигне до язовира, за да се изчисти преливника и да се следи нивото на водата, беше отнесена от проливния дъжд. Нови екипи ще се опитват да възстановят пътя днес сутринта.

Продължава чистенето на коритата и затлачените мостове. Много от пострадалите хора останаха да спят в къщите си притеснени. Тази сутрин в пострадалите села се очаква да дойде заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова и екип от министерството, за да предоставят помощ на бедстващите.

Засега няма да се обявява бедствено положение в цяла Видинска област, а само в Ружинци, съобщи ТВ7. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • @..@ - 12:36, 25 апр.

    Върнете реките в старите им корита! Не изсичайте горите!

Напиши коментар

Коментари