петък, 25 април 2014, 17:44 ч.

В търсене на диалог

ЕРП призна част от вината си

BNews.bg

ЕРП призна част от вината си

Една от ЕРП-те компании е готова за съвместни действия, признава част от вината си, обяви икономическият министър Стойнев след обвинението на Жером Шовен, зам. шеф на BusinessEurope, че спорните въпроси трябва да се решават от съдилищата.

През годините Българската стопанска камара се утвърди като коректен партньор на държавата и като коректив на националните политики, обяви премиерът Пламен Орешарски на XIV общо събрание на работодателската организация.

Давам своята висока оценка за професионализма и отговорно отношение на БСК към цялостното социално-икономическо развитие на страната.

Благодарение на добрата експертиза на камарата, която създава работещ консенсус, имаме дълбоко сходство на разбиранията при преодоляване на негативните ефекти от кризата,

посочи той.

Показахме, че за нас е важен диалогът с българските работодатели, синдикатите, с гражданските и неправителствените организации,

обърна се той към присъстващите, сред които имаше депутати, представители на посолства, ректори на ВУЗ, ръководители на банки и представители на работодателски организации от над 70 бранша.

Според заместник-генералния директор на Бизнес Юръп (BusinessEurope) Жером Шовен, най-голямата европейска бизнес организация е силна, заради широката представителност и подкрепа от членовете в различните страни.

Той подчерта, че БСК е активен и конструктивен партньор, като благодари на активната роля на нейния председател Божидар Данев, който участва в различни инициативи в защита на общите интереси на европейски компании пред европейските институции.

2014 година няма да бъде обичайна година – тя бележи края на мандата на Европейската комисия и Европейския парламент, напомни Шовен, защото много държави се възстановяват от кризата и засилват икономическия си растеж.

Според него

BusinessEurope работи съвместно с европейските институции, за да се изгради необходимата рамка за развитие.

Пред организацията има четири основни предизвикателства – високите цени на енергията, климатичните проблеми, заради липсата на координация и постигането на напредък в международните споразумения по политиката за промените в климата, както и трансграничното сътрудничество в областта на търговията със САЩ.

Шовен посочи, че стремежът е да се повиши делът на индустрията и до 2020 г. да се възстанови производството до 20%, като съществена роля за това ще играе реиндустриализацията.

Когато изброяваше приоритетите на организацията в политиките за климата, той отчете, че

няма напредък на политиките при диверсифицирането за ползване на различни енергийни източници.

Той специално наблегна на необходимостта от използването на шистовия газ.

Зам. – генералният директор на BusinessEurope изрази силното си безпокойство за българската енергетика, свързано с евентуалната опасност за отнемането на лицензите на трите ЕРП-та.

Изпратихме ви писмо, смятаме, че

тези въпроси трябва да се решават от съдилищата, а  да не са обект на административни решения.

Това създава прецедент за бъдещите инвеститори, които могат да проявят интерес към вашата страна, предупреди Шовен.

Чуждестранните компании, които са в България, трябва да спазват българското законодателство.

В диалог трябва да се рашават проблемите, коментира думите на Шовен министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Като пример той посочи, че

една от електроразпределителните компании е готова за съвместни действия. Признава си част от вината.

Желанието ни е тези компании да уважават българските институции и тук да имат същото поведение, както и в своите държави, заяви министърът.

Според него, вече 34 години БСК са една от най-авторитетните неправителствени организации в България, която провежда независима политика за защита на интересите на българския бизнес и работодателите.

Оценявам сътрудничеството между Министерството на икономиката и енергетиката и БСК, е мнението на Стойнев.

Една от първите стъпки и идеи, които предприехме, беше и реиндустриализацията на България, която обаче беше грешно интерпретирана в първия момент.

Говорим за реиндустриализация, базирана на три основни стълба - достъп до финансов ресурс, достъп до човешки капитал, иновации,

обясни той.

Радвам се, че и Европа говори за реиндустриализация.

България беше първата държава, която се противопостави на 40-процентното намаление на емисиите до 2030 г.

За първи път ясно и категорично казахме в Европа, че тази политика ще вреди на местния бизнес. От екологична гледна точка трябва да бъдем пример за всички.

Без наличието на глобален договор и ясна оценка на въздействието на екологичните цели, категорично се противопоставяме.

ЕС няма ясни цели за икономическия растеж, а за нас е важно да имаме конкурентоспособен бизнес, напомни министър Стойнев.

Искаме да говорим за възстановяване на икономиката - за реиндустриализация за конкретни проекти, там където има добавена стойност.

Знаем за потенциала, но за това трябва квалифицирана работна сила, каза в изявлението си Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Работим с БСК в съвети, където се обсъждат конкретни предложения да се предоставят значителни средства и „сериозни фондове“ от ОП „Наука и образование“,

конкретизира исканията на синдикатите той.

Според него само така няма са се траскат българите към емиграция.

Имаме конфликтни въпроси с бизнеса, социалните системи са в лошо състояние, е мнението на лидера на КНСБ.

Димитров се надява до края на годината да има яснота как ще продължи пенсионната реформа от 1 януари 2015 г., както и възможността осигуряването да се извършва върху реалните доходи.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари