четвъртък, 01 май 2014, 9:27 ч.

Анализ на Сова Харис

Ниска активност на вота е само в полза на статуквото

BNews.bg

Ниска активност на вота е само в полза на статуквото

При по-ниска избирателна активност на евровота, резултатите ще са в полза на партиите на статуквото.

ДПС и „България без цензура" влизат в оспорвана битка за третото място на предстоящите избори за Европарламент.

Разликата в подкрепата на двете партии е по-малко от процент и ако евроизборите бяха днес за ДПС биха гласували 6,2%, а за ББЦ – 5,5%. Това става ясно от проучване на агенция „Сова Харис", публикувано във в. „Преса".

В борбата за първото място, агенцията дава превес на БПС, като отчита, че кантарът вече се накланя по-сериозно в полза на социалистите, които водят с над 2% пред ГЕРБ. Според социолозите за БСП биха гласували 19,2%, а за ГЕРБ – 17,0%.

При висока избирателна активност (около 60%), сочат данните от проучването, ДПС и коалицията около ББЦ ще си разпределят по двама евродепутати, БСП и ГЕРБ ще имат по 6-има, а Реформаторският блок все пак ще додрапа до 1 кресло.

При по-ниска активност обаче резултатите ще се променят в полза на партиите на статуквото.

При избирателната активност около 42%, би имало значителни промени в съотношението на силите. Тъй като твърдото ядро на БСП е съществено по-голямо от това на ГЕРБ, ножицата между двете формации ще се разтвори и БСП ще получи още 1 мандат, а ГЕРБ ще изгуби 1 място.

Относителното присъствие на ДПС ще нарасне значително и движението ще получи възможност дори за 2 допълнителни мандата. Коалицията ББЦ-ВМРО-БНД-ЗНС и др. ще мине границата за 1 мандат, а РБ ще остане под чертата.

При този вариант на ниска активност разпределението би било: 7 места за БСП, 5 за ГЕРБ, 4 за ДПС и 1 за проекта на Николай Бареков.

При третия вариант, ако активността достигне около 50%, БСП ще запази позицията си от 7 места,

ГЕРБ ще има сигурни петима евродепутати, ДПС - трима, коалицията на Бареков - 1, и едно място ще се разпредели според остатъка вероятно между ГЕРБ и коалицията на Бареков.

С приближаването на изборния ден предпочитанията на гласоподавателите са все по-ясни. Загадка обаче остава степента, в която те ще се превърнат в реални гласове, анализират социолозите от „Сова Харис“. По-малко от месец преди изборите за ЕП те са измерили, че малко над 58% от хората декларират, че ще гласуват.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Стайко - 13:57, 02 май

  Има само една алтернатива и това е ББЦ не се залъгвайте по старите мишки!

 • реалист - 21:53, 01 май

  Неслучайно БСП набира преднина пред ГЕРБ. За по-малко от година управляващите намалиха цената на тока, увеличиха детските надбавки, майчинските, дадоха добавки към пенсиите. А по време на управлението на ГЕРБ тези неща дори не се коментриха.

 • И. Нисторов - 20:18, 01 май

  Факт е, че държавата се управлява с грижа за хората, за разлика от преди година, когато се управляваше с грижа за Боко и компания.

 • Запознат - 20:15, 01 май

  Такъв резултат няма да е изненада за никой….

 • Hristova - 20:08, 01 май

  Асфалтът на Боко не ни нахрани, а хляб донесе само за избрани гербери, които не са достатъчни за изборен успех.

 • Номеролог - 20:01, 01 май

  Важен е крайният победител, а това без съмнение ще е БСП.

 • Gost - 19:58, 01 май

  То е ясна, че БСП ще победи на Европейските избори.

 • М. Методиев - 19:54, 01 май

  Може би разликата между първия и втория ще е по-голяма.

 • Naidenov - 19:51, 01 май

  В Европейския съюз в момента има лява вълна, така че тази прогноза по всяка вероятност се доближава до истината.

 • Yoko - 19:47, 01 май

  На ГЕРБ този процент е завишен, те не могат да го достигнат.

Напиши коментар

Коментари