петък, 09 май 2014, 17:01 ч.

От 12 до 18 май в кино "Одеон"

Анимационни филми от Златен кукер 2014 ни връщат смеха

BNews.bg

Анимационни филми от Златен кукер 2014 ни връщат смеха

Темата на фестивала тази година е „Смехът“, като в конкурсната програма са избрани 164, а в извънконкурсната - 245 филма, селектирани между 630 предложения. Анимационните филми могат да се видят от 12 до 18 май в кино "Одеон”, НАТФИЗ и Фотосинтезис.

Над 630 филма участваха в конкурсната програма на петото юбилейно издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София'' 2014 в сравнение с други години, когато бяха два пъти по-малко, съобщи Надежда Маринчевска, преподавател по анимация в НАТФИЗ.

Темата на фестивала тази година е „Смехът“, като в конкурсната програма са селектирани 164, а в извънконкурсната програма 245 филма.

Студентските филми са сериозна конкуренция и „дишат във врата“ на утвърдените си колеги, като това е световна тенденция.

Доказателство за професионализма на творците са филмите на фестивала, които са авторски, с амбиция да заявят стила и личния почерк.

Като новаторство на фестивала тя посочи

участието на холандеца Хиско Хузлинг, който с филма си „Сметище“ ще покаже раздвижената анимация на живописни платна.

Интерес към фестивала има от всички континенти, като за първи път се показват филми на творци от африканския - от Буркина Фасо, както и от Афганистан.

Анимацията търси самоидентичност за сметка на традиционните техники и доскорошното масово увлечение по 3D компютърните техники.

Филмите са по-човешки и въздействат върху зрителя, коментира режисьорът Юри Секулов от Българската асоциация на независимите художници – аниматори.

Според него тази година традиционно тъмните краски в авторските филми са променени и тематиката е по-ведра.

Световнопризнатият български аниматор Румен Петков отново “ще разкрие тайните” на правенето на холивудска анимация в майсторските класове към НАТФИЗ.

Той не скри, че в освен на фестивалите много от творците няма къде да показват филмите си , но сега се търси директен път към зрителя, като не скри амбицията си "Златен кукер - София'' да заеме място в ранглистата на световните фестивали.

Емил Връблянски от НБУ отново ще води уъркшоп по анимация, където заедно с Мелина-Елина Бондокова и Николай Иванов ще учат желаещите как се правят кукли за анимация от естествени материали.

Прожекциите на анимационните филми на „Златен кукер – София“ 2014 ще са от 12 до 18 май в кино "Одеон”, НАТФИЗ и Фотосинтезис, като

откриването ще е съпроводено с кукерско шествие, в което участниците ще са облечени в костюми на любимите си герои.

В събота и неделя прожекциите за деца са безплатни, обясниха организаторите.

За първи път в новата сграда на Природен парк „Витоша“, която се намира по пътя за „Златните мостове“, на 1 км от разклона за „Копитото“, в специална зала ще се прожектират анимационни филми, съобщи Снежана Петрова, директорът на парка.

„Златен кукер – София“ 2014 ще пътува до Бургас на 25, 26 и 27 май, а на 30, 31 май и 1 юни ще бъде в Казанлък, обещаха организаторите на фестивала.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари