сряда, 14 май 2014, 9:04 ч.

Битка с часовника

Арогантното недоспиване води рак, инфаркт и диабет

BNews.bg

Арогантното недоспиване води рак, инфаркт и диабет

Обществото е станало крайно арогантно в пренебрежението си към важността от спането, смятат учените.

Недоспиването води до редица сериозни проблеми със здравето,

а обществото става все по-арогантно в пренебрежението си към важността от спането. Около тази теза се обединяват учени от най-престижните британски университети – в Оксфорд, Кеймбридж, Харвард, Манчестър и Съри.

Биологичният часовник и нарушаването на ритъма му водят до огромни промени в човешкото тяло и е време хората и държавата да се занимаят с този проблем, а не да го замитат под килима.

Рак, сърдечни болести, диабет от тип 2, наднормено тегло, инфекции –

всички тези неща са по един или друг начин свързани с липсата на достатъчно сън.

На втори план пък отиват проблеми като притъпено внимание, чести смени на настроението, намаляване на физическата сила, дори риск от инфаркт при ежедневна дейност, която дори не е придружена с натоварване.

В еволюционен план човекът е бил активен денем и е почивал нощем.

Днес обаче, алармират учените, модерният живот и 24-часовото общество водят до това мнозинството от хората да живеят срещу биологичния си часовник и директно да плюят върху здравето и физическото си благосъстояние.

„Човекът е изключително арогантен вид. Струва ни се, че можем да зачеркнем милиарди години еволюция и да игнорираме факта, че тя е била съобразена с дневно-нощния модел на живот“, обяснява проф. Ръсел Фостър от Оксфордския университет.

Само за 60 години спим с 1-2 часа по-малко на нощ, сочи пък статистиката.

Според учените това се прави масово – не само от работниците на смени например. Човекът вече се състезава с часовника, смятат те, и това може да доведе до много, много сериозни проблеми.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари