петък, 16 май 2014, 15:07 ч.

По линията на тролей 11

Нов електробус тръгва по софийските улици

BNews.bg

Нов електробус тръгва по софийските улици

София ще бъде първият град в Европа, в който новият електробус ще се движи. Той ще бъде пуснат в понеделник, 19 май, по линията на тролей 11. Модерното возило има безплатен wi-fi интернет, климатик и е удобен за ползване от хора с увреждания.

Най-модерният електробус в Европа потегля по улиците на София.

Това е първото превозно средство от ново поколение, което ще се движи по линията на тролей 11 от Сточна гара до кв. Дружба 1. Електробусът разполага с безплатен wi-fi интернет, климатична система и отговаря на нуждите на хората с увреждания. 

Пускането в експлоатация на първия електробус в столицата е голямо събитие за София,

заяви по време на представянето на возилото кметана столицата Йорданка Фандъкова. Според нея основен приоритет политика на Общината по отношение на градския транспорт е опазването на околната среда. Тя припомни, че през последната година са инвестирани близо 200 млн. евро по различни проекти в закупуването на екологично чисти транспортни средства и допълни, че 

до края на годината се очакват нови 50 тролейбуса, а в края на юли очаквам първите 5 нови автобуси от общо 126,

които са финансирани по ОП "Околна среда. По думите на градоначалничката всички тези огромни инвестиции за града са от ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие", като по "Околна среда" финансирането е 100% безвъзмездно.

Превозното средство е произведено от израелско-българската компания "Чериътмоторс" АД.

Електробусът се движи без батерии и може да изминава до 20 км с едно единствено зареждане за няколко минути на крайната спирка при всяка обиколка,

което го прави перфектно решение за предизвикателствата на съвременния градски транспорт, сподели пред камерата на BNews Илко Иванов, технически директор на "Чериът моторс" АД за България, който разказа за техническите параметри на новото возило

Новият бус не произвежда преки емисии въглероден двуокис.

На него непряко се падат съответните емисии от производство на електроенергия, но те са под една трета от емисиите на обикновен дизелов автобус.

Превозното средство е резулатат от сътрудничеството между израелско-българската компания  който е вторият по големина производител на автобуси в Китай и Аоуей, световният лидер в производството на ултракондензатори.

Най-съвременната технология, базирана на ултракондензатори, позволява на буса да улавя енергия при спиране и да я оползотворява в изминаването на немислими досега разстояния.

Все още почти непозната за Европа, технологията, базирана на ултракондензатори, е тествана в Шанхай в продължение на седем години и е „навъртяла“ над 8 милиона км.

Пълният маршрут, по който ще се движи новият бус, е 23 км. Средната дневна консумация на енергия се очаква да достигне 0.95кВч/км. Резултатът е, че цената на енергията на километър е до 10 пъти по-ниска.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ivo - 19:46, 16 юли

    iskam da se vosia na avtobusat

Напиши коментар

Коментари