петък, 23 май 2014, 14:47 ч.

Ден на просветата

БАН пусна онлайн Речника на българския език

BNews.bg

БАН пусна онлайн Речника на българския език

БАН пусна за първи път онлайн речника на българския език.

За първи път - БАН дава пълен достъп до тълковния речник на българския език.

По повод 24-ти май Институтът за български език при акадамиятапредоставя свободен онлайн достъп до съдържанието на Речника на българския език, който тълкува над 120 000 думи. Речникът ще бъде допълван с всяко ново издание и е достъпен на адрес http://ibl.bas.bg/rbe.

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Институтът за български език откри изложба под надслов „По стъпките на учителите“, която е посветена на 145-годишнината от създаването на Българска академия на науките.

Експозицията, която ще бъде разположена до 30 май 2014 г. в Централното фоайе на БАН, включва книги и постери, представящи важни области от изучаването на българския език: исторически, диалектни и съвременни речници, граматики на българския език и граматическа литература, диалектни атласи, трудове на видни български езиковеди и на съвременното поколение изследователи от Института за български език.

При откриването на изложбата Институтът за български език представи редица свои дигитални проекти.

Българският национален корпус представлява колекция от над 5,4 милиарда думи, която отразява състоянието на българския език (предимно в неговата писмена форма) от средата на ХХ в. до наши дни. В корпуса са включени и паралелни текстове на 47 други езика, които имат съответствие на български.

Лексикално-семантичната мрежа „БулНет“ предоставя достъп до синонимни множества на български език (над 52 000), връзка с преводните им еквиваленти на английски език (над 120 000) и съществуващите връзки между тях – синоними, хипероними, мероними и т.н. Лексикалните ресурси „Инфолекс“ и „Неолекс“ включват синонимен и антонимен речник, речник на новите думи и регистър на фразеологизмите.

Създадена е и електронна интерактивна карта на диалектната делитба на българския език. Сред реализираните проекти на Института са и редица програми за корекция на правописни грешки, езиков наръчник в помощ на преводачите на български език и др.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Стефан - 16:02, 23 май

    Линка не работи...???

Напиши коментар

Коментари