сряда, 28 май 2014, 18:13 ч.

Само в BNews

Управляващите избират съдебни заседатели, които после да ги съдят

BNews.bg

Управляващите избират съдебни заседатели, които после да ги съдят

Съдебните заседатели се избират на квотен принцип. Управляващите сами си ги посочват, за да могат после като не са на власт, те да ги съдят. Тази бомба хвърли съдебният заседател Ани Туча, която е била в съдебния състав по делото "Соло", а сега е в състава, който ще отсъди по процеса "Октопод".

- Г-жо Туча, в обществото най-често става дума за съда, но рядко се говори за съдебния заседател и неговата роля в съдебния процес. Много малко хора знаят, че съдебният заседател има равен глас, с този на съдията.

- Съдебният заседател е много важна част от съдебния процес, тъй като той е един от членовете на съдебния състав, където гласовете на членовете са абсолютно равни. Ние всички носим еднаква отговорност, по присъдата, която ще произнесем.

-Наскоро бе проведена пресконференция, в която бяха поставени проблемите на гилдията ви. Като че ли обаче основният въпрос бе заплащането на труда ви, а не бе засегнат проблемът с критериите за назначаване на съдебните заседатели.

- През април председателите на съдилищата направиха пресконференция да обяснят наболелите проблеми, които са свързани със съдебните заседатели. 80% от изговореното там обаче наистина бе за заплащането.

Дали ще ни се плаща 6,7 или 9 лв. на час, или изобщо няма да ни се плаща, не е толкова важно обаче, това остава на втори план.

На първи е нормативната уредба, в която няма никакви критерии за избор на съдебни заседатели.

Наредбата ни е обявена за противокнституционна от КС. Въпреки всичко тя все още е в действие. Има само три, и не бих ги нарекла критерии - това са изисквания, кой може да стане съдебен заседател: лицето да е навършило 21 години и към датата на започване на мандата си не е по-възрастен от 65 г.

Второото изискване е да не бъде осъждан, но третото е направо смешно- да се ползва с добро име в обществото. Кой определя доброто име в обществото? Той може да се ползва с добро име в селската кръчма. Това означава ли, че може да отсъжда в някое от съдилищата?

Идва някой в София, живее две седмици, подава документи за съдебен заседател, става съдебен заседател, кой ще гарантира за този човек? Трябва да има изискване за уседналост, дори президентът се избира на този принцип.

Освен това няма никакво изискване за образование. По сега е действащата наредба един абсолютно неграмотен човек, без основно образование може да стане съдебен заседател.

Парадоксът е още по-голям: още преди да бъде задържан Петко Петков от Лясковец, който е обвинене в убийството на спецполицая Шарков, тъй като не е осъден, няма единен регистър на психичноболните в България, също може да влезе в съдебен състав и да решава наказателни дела.

Освен това списъкът на съдебните заседатели се гласува от общинските съвети, които посочват бъдещите съдебни заседатели на квотен принцип.

Управляващите сами си избират хората, които след като вече не са на власт, после ще ги съдят.

- Вие бяхте и сте заседател по две много знакови дела, едното е „Октопод“, а другото „Соло“, което приключи на ВКС, а осъденият избяга. Доколкото ми е известно, сте подписала оправдателна присъда.

- Да, подписах оправдателна присъда. Самото дело мога да го коментирам вече. Беше много тежко дело. Съпругът ми, който също беше съдебен заседател много ми помага, извадих си учебниците по биомеханика, изчислявахме, смятахме. За мен тази присъда е такава.

За пореден път казвам, не че Илиян Тодоров е невинен, ние четиримата, които подписахме оправдателната присъда, сме на мнение, че той е невиновен, поради липса на доказателства. Защото доказателствата при него са само косвени.

Заради това той бе и освободен от затвора. Ние нямахме право да го оставяме там, след като той е оправдан. Хората точно това не могат да разберат защо той излиза на свобода, при положение, че има още две инстанции. Но това не е наш проблем, това разпорежда самият закон, който в това отношение има дупка. Ето Илиян Тодоров не влезе в затвора за изтърпяване на наказанието, след като ВКС потвърди присъдата му.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари