сряда, 04 юни 2014, 7:32 ч.

Ветеринарите алармират

Говеждата туберкулоза е опасна и за хората!

BNews.bg

Говеждата туберкулоза е опасна и за хората!

Ветеринарни лекари сигнализираха, че в България започват да се завръщат болести, които за забравени от 2-3 десетилетия. Една от тях е туберкулозата. Д-р Вяра Гришина е категорична, че говеждата болест е опасна и за хората.

Ветеринарни лекари алармираха, че в България започват да се завръщат болести, които са забравени от 2-3 десетилетия. Една от тях е туберкулозата, която в момента има няколко огнища в странаъа.

Д-р Вяра Гришина, ветеринарен лекар в Хисаря, е категорична, че болестта е опасна не само за животните, но и за хората, които са в контакт с тях. Тя недоумява защо се мълчи за огнищата на зараза в страната, както и защо до лекарите не се изпращат инструкции какво да правят. 

Пред BNews д-р Гришина припомни потресаващата история на фермера от село Лудогорци, в чието стадо пламва туберкулоза. Заразата прихваща и жена му, а гледачите на кравите го напускат. Според официалната информация обаче там болни хора не е имало. 

 - Д-р Гришина, какво се случва в селата, в които има туберкулоза по говедата?

 - Моите данни са от колеги. Онзи ден разбрах, че последният случай е в Кюстендилско. Директорът на окръжната дирекция на агенцията по храните събрал колегите да им каже, че  има такъв случай. Но защо ще ги събират само в Кюстендил? Защо ние, лекарите нямаме официална информация колко животни са болни, как да процедираме, възлагат ли се възбрани или не? Никой не знае какво да прави.

 - Тоест, действа се по места.

-  Да, и се прави тихомълком, по-тайничко, никой да не разбере,  да се сметат нещата под килима.

Защо се прави така, има ли търговска причина?

-   Да, и това е проблем. Допреди 10-15 г. имаше специализирани кланици, после станаха изцяло частни. И сега Българската агенция по безопасност на храните трябва да намери кланица, чиито собственик е съгласен да прекъсне работата си, да се заеме с диагностичното клане и накрая да дезинфекцира кланицата. Разбирате, че те отказват, защото е свързано с хамалогия и разходи, а не е ясно колко ги овъзмездяват от агенцията.

Друга причина да се мълчи е, че когато България бъде обявена за страна, несвободна от туберкулоза, следват рестрикции, които засягат износа на месо и месни продукти.

 - Може ли човек да се зарази от говежда туберкулоза?

- Категорично! Терминът е антропозооноза. Турберкузлозата е заразна и за хората, и за животните.

Затова е толкова опасно пиенето на сурово мляко от болни животни 

- то носи реален риск, както и директният контакт с болни от туберколза животни. Има различни щамове, но хората могат да боледуват както от човешки, така и от говежди тип, макар и рядко.

Знае се, че собственичката на фермата в Лудогорци също се е разболяла от туберкулоза, предполага се, че и част от гледачите са болни.

Но никой не дава официално справка. Затова искаме да има координация между това, което ние откриваме във фермите и здравното министерство. Защото хората и животните, които са били в контакт едни с друго, са взаимно заразни. Трябва да се знае и дали има повишение на дела на туберкулозно болните в Разградско и в другите области. Но никой не води статистика колко от заболелите в тубдиспансерите са болни от човешки тип и колко от говежди тип, колко от тях са били контактни с животни.

Преди години имаше епизоотично обследване и като се разболее човек, идваха хора от ХЕИ, разпитваха близки и роднини, слагаха табели с надпис "карантина". Сега говорим за масова епизооптия, но никой не знае хората работили там имат проблем, какво се случва с животните, да не говорим, че в помещенията заразата е активна месеци  след това, дори да се махнат животните.

-  Овладяна ли е ситуацията с туберкулозата по говедата, според Вас?

-  Нямам представа. За да е овладяно едно огнище, трябва да се унищожи фермата. Ветеринарните лекари дори не знаем при съмнение за дадено заболяване към коя лаборатория да изпратим  пробата. И се започва едно търсене къде да стане това. Нямаме нормален списък с лаборатории, а това са елементарни неща.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • leWCki - 23:00, 06 юни

    MYYYYYYYYYYYYYYYYY GOVEDAAAAA

  • СС - 18:52, 06 юни

    Говедата да му мислят... пак луда крава на Гейрена

Напиши коментар

Коментари