сряда, 04 юни 2014, 14:53 ч.

Ловците да се пазят

Опасна зараза! Туларемия тръшка дивите зайци в Смолянско

BNews.bg

Опасна зараза! Туларемия тръшка дивите зайци в Смолянско

Случаи на туларемия при диви зайци са установени в Смолянска област, потвърдиха за BNews от Българската агенция по безопасност на храните. Болестта е опасна, тъй като може да се заразят и домашни животни, както и хора.

Диви зайци в Родопите пипнаха туларемия. Заразата се разпространява с луда скорост, ако не се предприемат мерки - има риск и за домашните животни.

Все още не може да се говори за епидемия,

важно е да се сигнализира, когато се намерят трупове на умрели животни, съветват от БАБХ.

Ловците знаят, че трябва да ги сложат с ръкавици в специални ловни торбички, за биосигурност, предупредиха експертите.

Разпространение на заразата е регистрирано на територията на общините Смолян, Мадан и Златоград.

Осем трупа на умрели от туларемия зайци са открити досега, а лабораторна проба е потвърдила наличието на тази зараза.

Информацията за мъртви екземпляри и за забелязани диви зайци с некоординирани движения е получена първоначално от ловци и служители на горски стопанства, те са сигнализирали Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян.

След лабораторните изследвания при извършената дисекция на няколко от намерените мъртви зайци и при една от пробите е потвърдено, че става дума за туларемия.

От Областната дирекция на БАБХ са уведомили Районната здравна инспекция за наличието на заразата в региона, за да се проведе разяснителна кампания сред населението.

Заразната болест засяга животните и човека,

като може да се пренася и от кръвосмучещи насекоми. При домашните животни заразата се разпространява най-вече от гризачите.

Заболяването циркулира в природата и се проявява периодично, но се лекува сред домашните животни.

Хората боледуват по-тежко, като болестта има различни прояви - кожна, очна, белодробна и стомашно-чревна форма.

Прогнозата при туларемията е добра и смъртността е около 1%.

Ветеринари от ОДБХ

предупреждават хората да бъдат внимателни при излети сред природата в случаи на нетипично поведение на диви животни, а ако се натъкнат на труп на дивеч, да не го приближават.

Случаи на туларемия сред диви животни в Смолянска област не е имало от 20 години досега, заяви директорът на ОДБХ д-р Сава Бозуков. Преди около десетина години е установена туларемия по домашни животни в района на Мадан.

Доказано е, че бактерията на туларемията е с висока устойчивост

(в почва – повече от 4 месеца, в замразено месо – 93 дни, солено месо – 30 дни, мляко – 104 дни, хляб – 14 дни, в ларвите и нимфите на кърлежи – до 8 месеца).

Пряката слънчева светлина ги убива за 20 минути, а температура 60°С – за 5 минути, дезинфектантите пък ги унищожават за няколко минути.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари