четвъртък, 19 юни 2014, 16:21 ч.

Превенция

Пипнаха мечката от Смолян, следят я с GPS

BNews.bg

Пипнаха мечката от Смолян, следят я с GPS

Експерти от „Група за бързо реагиране” към РИОСВ – Смолян поставиха GPS – нашийник на мечка, засечена над смолянското село Мугла. Звярът е женски, на около 5 години и тежи 60 кг. Мечката е хваната със специален капан, след което е упоена, за да й бъде поставен GPS нашийника.

След няколкото нападения на мечка в Смолянско експерти от „Група за бързо реагиране” към РИОСВ – Смолян поставиха GPS-нашийник на мечка, засечена над смолянското село Мугла.

Звярът е женски, на около 5 години и тежи 60 кг. Мечката е хваната със специален капан, след което е упоена,

за да ѝ бъде поставен GPS нашийника.

Освен майката, в капана попаднали и две малки мечета. След маркирането на голямата мечка, всички са пуснати в естествената им среда.

Инспекторите обясняват, че поставяйки устройството ежедневно ще получават информация за придвижването на животното. Събраните данни ще могат да бъдат използвани за анализи в Географски информационни системи.

Улавянето и маркирането на мечки е част от дейностите по проект ”Устойчиво управление на вида кафява мечка и

намаляване на причинените от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ – Смолян”,

съобщиха от РИОСВ.

Както BNews писа, през април мечка нахлу в стопански двор край село Кожари, община Борино, срути дървена постройка и буквално помете барбекю - камина, което се намира в имота, собственост на 73-годишен мъж от селото.

Дни по-рано в Смолянско имаше няколко мечи набега. Разярен звяр щурмува хамбар и вила край Чепеларе, а при друг случай мечка нападна и обор с овце, като уби две животни и рани тежко трето. Други десет пък липсват.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • процедурно питане - 09:32, 20 юни

  А листовки на мечката дадоха ли ?А спрей да се пръска?При нас екологията откак раздаде козметика и листовки мечката не влиза по кошарите на комшиите ...ходи в месарски магазин.

 • :) - 08:36, 20 юни

  не бе... Бай Гошо е познал . малоумни са !!! ХАХА

 • хаха - 19:03, 19 юни

  че аз тежа почти колкото нея...

 • каката на баткото - 17:55, 19 юни

  бай Гоше,не се ядосвай -те са хванали тлъст съсел или мечката е манекенка на Калвин-Клайн!!!

 • бай Гошо - 17:18, 19 юни

  60 килограма ли тежи, вие малоумни ли сте бе да не е малко мече

Напиши коментар

Коментари