събота, 28 юни 2014, 9:28 ч.

Няма опасност

КТБ ще отвори на 21 юли, процесът ще се нормализира

BNews.bg

КТБ ще отвори на 21 юли, процесът ще се нормализира

БНБ е казала, че КТБ ще бъед отворена на 21 юли. Тогава малко или много ще започне нормализиране на процеса, заяви по bTV проф. Грабед Минасян от Института по икономика на БАН.

БНБ е казала, че КТБ ще бъде отворена на 21 юли. Тогава малко или много ще започне нормализиране на процеса.

Това заяви по bTV проф. Грабед Минасян от Института по икономика на БАН.

Състоянието на банкова система не дава основание за каквото и да било безпокойство, успокои още професорът.

Той обясни, че причината за сътоянието на търговската банка са били множеството отпуснати кредити, за които е дошло време да не може да си ги прибере обратно.

Проф. Минасян направи паралел с високите лихви на КТБ при депозитите с пирамидите от началото на демокрацията, които се бяха разраснали именно заради високите лихви.

В такива случаи човек трябва да е много внимателен, предупреди икономистът.

Той обясни още, че активите на КТБ са 9 % от активите на банковата система, а първоначалните коментари са били, че Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете ще ги гарантират, но трябва да е ясно какво е кухо в тази банка, какво не е успяла да събере.

Според официалната информация депозитите на населението, в КТБ са около 4 млрд. лв., а Фонда има 1,5 млрд. лв., като разполага с половината от тях, а останалите са ценни книжа, които не са толкова ликвидни.

Що се отнася до банката за развитие, нещата там също не са толкова цветущи. Държавата там си позволява да прави своеволни подмени на кадрите, обясни още прф. Минасян.

Състоянието на банкова система не дава основание за каквото и да било безпокойство, успокои обаче професорът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари