понеделник, 30 юни 2014, 22:17 ч.

Недоверие в рециклирането

15% от българите не сортират отпадъците си

BNews.bg

15% от българите не сортират отпадъците си

Хората ще започнат да събират разделно при наличието на повече пунктове за рециклиране и уверения, че отпадъците действително се преработват, показва проучване на Евробарометър.

15% от българите не изхвърлят разделно отпадъците, които се генерират в домакинствата,

сочи проучване на Евробарометър. За сравнение в ЕС този процент е средно едва 3.

Данните за България показват, че около 2/3 от българите сортират отпадъците като хартия, картон, пластмасови бутилки и други пластмасови материали. Отново в ЕС средно 90% от гражданите сортират отпадъците от хартия и пластмаса.

По отношение на отпадъците от стъкло процентите намаляват както в България, така и в ЕС. Проучването показва, че 51% от българите и 85% от европейците изхвърлят стъклените отпадъци в специалните контейнери.

Малко над половината от българите събират отделно опасни битови отпадъци – бои, химикали и батерии,

докато данните за ЕС показват, че почти 80% от европейците са отговорни за околната среда и здравето на хората и изхвърлят опасни отпадъци в специалните контейнери.

50% от нашенците сортират металните отпадъци отделно от останалите боклуци. За ЕС процентът е 78.

Оказва се, че

една от причините да не бъдат сортирани отпадъците у нас е недоверието, че те се рециклират, както и липсата на пунктове за рециклиране и компостиране на боклука.

81% от анкетираните българи биха започнали да сортират отпадъците по видове, ако има повече пунктове за рециклиране, а за 72% е нужно уверение, че сортираните отпадъци действително отиват за рециклиране.

За 60% от българите са необходими и финансови стимули, които да накарат хората да събират разделно боклука си.

Финансовата санкция (под формата на по-големи такси) ще накара 46% от българите да сортират отпадъците.

Според Евробарометър, европейците като цяло изпитват подозрения дали разделното събиране има смисъл. 71% от анкетираните граждани на ЕС заявяват, че уверение, че отпадъците действително се рециклират, биха ги накарали да събират разделно по-голяма част от боклука си. За 59% от европейците финансовите стимули могат да ги накарат да събират повече отпадъци разделно. 43% от анкетираните отговарят, че заплахата от по-големи такси за смет би ги стимулирала да събират разделно.

Като цяло данните от проучването показват, че гражданите на страни от ЕС смятат, че в страната им се генерират много отпадъци.

Средно 96% от европейците и 94% от българите определят като важно ефективното управление на отпадъците и извличането на ценните ресурси.

Основните аспекти, за които внимават българите при закупуване на траен продукт за домакинството (като пералня или хладилник), са дали търговецът ще го приеме обратно при покупката на нов (44%), по-дългата гаранция (42%), по-голямата ефективност (38%) и екологосъобразността на продуктите (28%).

Средно за ЕС при избор на нов дълготраен продукт фокусът е върху ефективността (39%), както и върху това колко дълго може да бъде използван продуктът и обратното вземане на стария продукт при покупката на нов (по 38%).

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари