понеделник, 14 юли 2014, 16:05 ч.

Арт заслуги

Шефът на ДАНС получи „Златен век“ на фона на свиреп скандал

BNews.bg

Шефът на ДАНС получи „Златен век“ на фона на свиреп скандал

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев получи награда от министърът на културата. Заедно с него отличия бяха връчени още на скулпторите проф. Величко Минеков и Павел Койчев.

Яростен скандал се разрази в столичната галерия „Средец“ при награждаването на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Министърът на културата Петър Стоянович отличи председателя на агенцията с почетен знак „Златен век“ звезда за усилията и успешните акции на ДАНС за опазване на българското културно наследство.

Удостояването с честта обаче мина на фона на неприятна кавга. Докато течеше официалната церемония, присъстващият в залата Атанас Стефанов от общество „Приятели на Русия и православния свят", прекъсна награждаването и гневно попита кой допусна разрушаването на културно-историческото наследство в района на Лъвов мост.

Наложи се да се намеси охраната и да направи опит да изведе Стефанов,

но дори пред Министерството на културата той продължи да задава същия въпрос.

Кръстева го покани в кабинета, където да разговарят, но Стефанов така и не пожела, размахвайки цял албум със снимки на древни находки, които според него са разрушени поради ремонтните дейности в района на Лъвов мост.

Видимо ядосана от изместването на фокуса на церемонията зам.-министър Кръстева отговори на нападките, като каза, че са направени вече четири проверки на ремонтирания в момента участък. „Знаете ли колко струва една проверка?, попита го риторично Кръстанова.

Самият Писанчев, след като получи ордена си направи коментар по темата на деня - банковата криза.

В ДАНС не сме проспали нищо в Корпоративна търговска банка.

Това каза шефът на ДАНС Владимир Писанчев в отговор на журналистически въпрос за отговорността на агенцията във връзка със ситуацията в КТБ.

По темата Писанчев бе твърде лаконичен. Добави само: „Цялата обстановка в момента е твърде емоционална. Нека бъдем благоразумни и не коментираме. Нека прокуратурата да каже какво намира там и какво разследва. Защото разследването се извършва от прокуратурата. Ние каквото сме могли сме направили, прокуратурата оттук нататък може да каже какво ще предприеме и какви мерки, какви обвинения ще бъдат повдигнати и какво ще бъде направено. Не сме проспали нищо, но не мога да коментирам ситуацията. Прокуратурата трябва да си свърши работата."

По повод изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че трябва да има арести на всички - от Йовчев, до Писанчев, включително и Орешарски, шефът на ДАНС отново запази мълчание като се аргументира с това, че обстановката е твърде емоционална и ще остави прокуратурата да каже кой каква вина има, след като приключи работата си.

На церемонията в столичната галерия „Средец”

бяха отличени и скулпторите проф. Величко Минеков и Павел Койчев, които получиха „Златен век" огърлие.

Техните заслуги са за новаторските художествени търсения, изграждащи облика на българската художествена култура.

Заместник-министър Велислава Кръстева похвали ДАНС за това, че за изминалата една година благодарение на добрата воля и бързите действия на Министерството на културата и Агенцията, с личния ангажимент на Писанчев, са осъществени множество акции, посредством които на българските музеи са върнати културно-исторически ценности, спасени от трафик.

„Кръстева благодари на Писанчев за това, че е прегърнал каузата, защото културно-историческото наследство, по думите ѝ, е чистият извор, от който можем да черпим национално самочувствие.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • А ТЕ ТАКА - 17:16, 14 юли

    Браво на заслужилия!Сега е редно до месец да му дадат приза "безработен пенсионер" и заслужил ибрикчия на Републиката!

  • АЗ - 16:40, 14 юли

    НАГЛИ МРЪСНИЦИ

Напиши коментар

Коментари