понеделник, 28 юли 2014, 9:28 ч.

Изследвайте се безплатно

Половин милион у нас с хепатит, много от тях не знаят!

BNews.bg

Половин милион у нас с хепатит, много от тях не знаят!

Анонимни и напълно безплатни изследвания за хепатит ще има в Кърджали, Варна и Хасково. Днес е Световния ден за борба с това заболяване.

Безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C ще има в градовете Варна, Кърджали и Хасково.

Прегледите са във връзка със Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, и се организират от Национално сдружение „Хепасист”.

Във Варна акциите ще се проведат на 28 и 29 юли от 8:00 до 14:00 ч. в клиничната лаборатория на МЦ „Св. Климентина” към ДКЦ 1, намиращ се на бул. "Съборни" №40.

Акциите по безплатно изследване за град Кърджали бъдат от 08:00 ч. до 14:30 ч. в дните 28, 29, 30, 31 юли в клиничната лаборатория на втория етаж в ДКЦ 1. Адресът е бул. „Тракия” №19.

В Хасково безплатните прегледи ще са на 28 юли от 12:30 до 17:00 ч. в клиничната лаборатория на втория етаж в ДКЦ 1 на пл. „Градска болница” №1.

Изследванията ще се осъществяват в клиничните лаборатории на медицинските заведения, като

за провеждането им не съществуват ограничения за консумация на храна и напитки.

На всички желаещи ще бъдат предоставени и печатни информационни материали за заболяването.

Безплатните изследвания са част от едномесечната Национална информационна кампания за борба с хепатита „Информирай се!“, която беше открита с пресконференция на 30 юни 2014 г. и която цели да отбележи Световния ден за борба с хепатита за седма поредна година.

По неофициални данни

в България с вируса на хепатит живеят около 500 000 души, като голяма част от тях не знаят за своето здравословно състояние,

поради липсата на ясни симптоми за заболяването. Повече от 500 милиона са хората с хепатит В и хепатит С в света, което 10 пъти надскача броя на болните от СПИН.

Хепатит В и хепатит С могат да доведат до хронично възпаление на черния дроб – хроничен хепатит.

Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения: ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и хепатит С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари