четвъртък, 11 септември 2014, 14:03 ч.

След питомното и дивото

„Син език” плъзна и по дивите животни в Смолянско

BNews.bg

„Син език” плъзна и по дивите животни в Смолянско

След питомното "синият език" подхвана и дивото. Три диви кози са мъртви, а една е в безпомощно състояние. Животните са открити в Смолянско и ветеринарите са почти сигурни, че става дума за "син език". Очакват се резултатите от кръвните проби.

Син език” плъзна и по дивите животни.

Четири диви кози, вероятно покосени от болестта, са открите района на “Св. Пантелеймон”,, в близост до резерват Сосковчето и до селата Ягодина и Мугла. Две от животните са намерени мъртви, едно е починало в последствие, а едно е все още живо.

Дивите кози със симптоми на смъртноностната болест са намерени от горски стражари.

„Все още нямаме резултат от кръвните проби на животните, но

ветеринарен лекар извърши преглед и изказа становище, че причината за смъртта вероятно е „син език””, каза пред BNews Георги Георгиев, началник отдел „Превантивна дейност” в РИОСВ -Смолян.

Според специалиста в момента няма данни за заболели сърни и елени.

Предвижда се екипи да предприемат обхождане на горските терени в търсене на други болни или умрели животни.

При откриване на такива ще се търсят варианти за по-мащабни превантивни действия.

Дивата коза е защитена от закона, тъй като числеността ѝ е малка. Популацията обитава националните паркове „Пирин“,“Централен Балкан“ и „Рила“, природен парк „Рилски манастир“ и резервати в Западни Родопи.От 1985 г. е включена в Червената книга на България като застрашен вид.

По данни на областната дирекция по безопасност на храните в Смолят над 1000 пък са домашните животни, умрели до мемента от „син език” в Смолянско. Регистрирани са общо 39 огнища на болестта в областта. Най-висока е смъртността при овцете – 982, умрели са 18 говеда и 2 кози, като има още доста заболели животни и се очаква броят на умрелите да расте.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • серт - 14:14, 11 септ.

    Имаме правителство,което се интересува само от крадене.Тое длъжно да вземе мерки и за тази болест,но нищо не прави нито за хора,нито за животни.Жалки хора

Напиши коментар

Коментари