сряда, 08 октомври 2014, 22:09 ч.

Позорно бездушие

Изгубени сме тотално, щом и за децата не ни пука

BNews.bg

Изгубени сме тотално, щом и за децата не ни пука

Скандална история с 13-годишно дете болно от аутизъм. Разтреперани институции, благодарение на социалните мрежи, които направиха историята известна.

Един-единствен път ще цитирам Бойко Борисов с положителен знак: „Най-големия проблем на България е лошият човешки материал".

Скандална история с насилвано 13-годишно момиче с аутизъм в София. Истерията на родители, които, както изисква законът и правилата в държавата ни са се обърнали, към всички компетентни по случая институции на 29 септември. До 7 октомври никоя от тях обаче не благоволи да ги уведоми дори, че е започнала някаква работа по случая.

Медиите разпространиха писмото на стресираните родители и искат, не искат, ведомствата се разтичаха да свикват извънредни пресконференции, да изпращат прессъобщения и да се обясняват какво са разпоредили.

Разбира се, никакви резултати не бяха посочени. Истината все още е някъде там -  между разказа на потресената майка и несвързаните обяснения на образователното министерство и ръководството но 4-то помощно училище Проф."Димитър Кацаров".

В проверката си за цяла седмица Софийската районна прокуратура не е стигнала до нищо конкретно - заради обществения интерес обаче е започнато досъдебно производство... И това стана ясно чак в сряда следобед!

BBC ни разказа за Могилино. Ние знаехме, но стояхме със затворени очи. Ккаво ли се случва сега там?

Смъртта на 15-годишната Анета от дома в Стража се превърна в студено досие.

Два пъти Окръжната прокуратура в Търговище прекратява разследването с мнение, че няма открит виновен/или виновни за ужасния край на умственоизостаналото дете, което почина през 2006 г.

Това съобщи за BNews говорителят на ОП-Търговище Атанас Моллов. Спорде него заключението на колегите му е потвърдено на всички нива - апелативно и ВКП.

Случаят гръмна след сигнал на Българският хелзинкски комитет, който обяви през май 2012 г., че завежда дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смъртта на дете от дом за малчугани и младежи с увреждания, съобщиха от организацията.

Причината е в безхаберието и липсата на грижа, поради което очевидно се е стигнало до

намирането в корема на 15-годишно момиче на 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 гъби от дунапрен и още - чорапи, хартия, дори камъни.

Лекарите ги отстранили при операция, но пациентката умряла.

Седмица по-късно от ВКП признаха, че са допуснали грешка в разследването на смъртта на 15-годишната Анета от дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража. Това зави зам. главният прокурор Галина Тонева.

С разпореждане на тогавашния обвинител №1 Борис Велчев бе разрешен пълен достъп до документите по делото на Българския хелзински комитет.

Няма виновни и по случая с децата в столичния дом "Асен Златаров".

Софийска районна прокуратура отказа да разследва историите и мистериите в адския дом.

Това е заключението на прокурор Мария Костова от Софийска районна прокуратура, която върши проверка повече от шест месеца, научи ексклузивно BNews.

Държавното обвинение започна да рови в мръсните тайни на дома след сигнали на Тодор Стефанов - дете настанено в „Асен Златаров" и уволнената възпитателка Евеленина Ангелова.

Както BNews многократно писа, те са разказали за упражнявано физическо насилие спрямо деца от персонала на институцията, секс между възпитаници, нарушени трудови права, употреба на дрога и разбира се най-страшната случка - болни деца от СПИН.

Прокуратурата разпитала всички, посочени в сигналите - бивши и настоящи директори, бивши и настоящи служители, деца, прегледани са трансферната книга, в която се вписва всички обстоятелства от ежедневието на дома.

В крайна сметка се оказало, че всички ужасни неща, за които Тодор и Ангелова разказаха пред BNews, били изрядни, документите перфектни, а спинозните деца

- по правило отделяни от другите и върнати на родителите им и настанени в специално предоставени жилища.

Най-лесно се издевателства с деца, а още по-лесно  - с болни деца.

Щом сме се докарали дотам, че да не ни пука какво се случва с тях....Жална ни майка! А онези - кабинет ще редят. Държава, закрепена на нишки от паяжина.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари