четвъртък, 30 октомври 2014, 17:14 ч.

Дават стипендии и работа

ТУ направил 7 магистратури по желание на бизнеса

BNews.bg

ТУ направил 7 магистратури по желание на бизнеса

Магистратурите са основно в областите информационни технологии, индустрия, мениджмънт в газоснабдяването, електрообзаваждане и мениджмънт на електроразпределението.

Само през последната година в Техническия университет в София има седем магистърски програми, изцяло реализирани по желание на бизнеса.

Те са съвсем директно ориентирани и в тях се обучават студенти по учебен план, изготвен с помощта на фирми и браншови организации. Магистратурите са основно в областите информационни технологии, индустрия, мениджмънт в газоснабдяването, електрообзаваждане и мениджмът на електроразпределението и др.

„Бизнесът си поръча такова обучение, а с наша помощ се изготвят съответните учебни планове, лицензират се, прави се едно стиковане и се пускат в упротреба. Наскоро беше пуснато и обучение в областа на транспортната техника за автомобилната администрация във факултета и колежа на ТУ в Сливен пак по желание на бизнеса”, каза проф. Георги Михов, зам.-ректор на Техническия университет.

На завършилите тези програми работодателите предлагат не само работа след дипломирането, но част от студентите в тях получават и стипендии.

Проф. Михов даде за пример казанлъшкия завод „Арсенал”, който наема завършили в конкретна магистърска програма задължително за толкова време, колкото заводът им е плащал стипендии.

У нас вече има и фирми, които не само поръчат обучение на специалисти в конкретни специалности, но осигуряват и материална база за това обучение. „Сименс”, „Мелексис”, „НР” и „Датекс” са сред компаниите, които са оборудвали лаборатории за целево обучение на студенти, споделиха от висшето учебно заведение.

Техническият университет представи днес единна електронна система за управление.

Целта на тази система е подобри качеството на обучението.

С нейна помощ се предвижда да бъдат осъществени и редица мерки по отношение на контрола на качеството на обучението. Един от начините е това да става чрез анкети с преподаватели и студенти, с различни оценители. Електронната система ще дава възможност за оценяване както на учебна дисциплина така и на учебен план и учебно съдържание.

Тя ще може да изпраща анкети и до завършилите вече висшето училище.

Така дипломираните инженери ще могат да споделят мнението си вече като работещи за специалността, която са завършили, за определени дисциплини и до каква степен те са им помогнали в професионалната им реализация.

Електронната система за управление ще анкетира и работодателски организации, за да има висшето училище точна и обективна обратна връзка с бизнеса.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари