сряда, 12 ноември 2014, 6:23 ч.

Порочни практики

Кворумът в парламента докара Борисов до катарзис

BNews.bg

Кворумът в парламента докара Борисов до катарзис

ГЕРБ искат парламентът да заседава и без кворум, а от БСП смятат, че хората на Бойко Борисов се опасяват от собствената си дисциплина.

Доживяхме и Бойко Борисов да изживее своя катарзис!

На малоумни хора не обяснявам. Кворумът в парламента е задължение на управляващата партия.

Познато ли ви е това изречение? Да, то е на новият министър-председател, който в предишния кабинет беше опозиция и който нон-стоп крачеше из кулоарите на Народното събрание и обясняваше, че не било негова работа да осигурява нужните 121 народни избраници.

Тогава се заричаше, че ако ГЕРБ били мнозинство, тяхна отговорност ще е в пленарна зала да има изискуемия минимум, за да върви плавно работата.

Само за няколко месеца обаче колелото се завъртя и Борисов смени посоката на вятъра.

Сега подопечните му в Народното събрание се готвят да заседават дори при празна зала. Условието е в това време да няма гласуване. Очевидно новата власт се опитва да се застрахова от собствените си игрички, с които провали не малко заседания в миналия мандат.

С новите правила, ако бъдат приети, депутатите съвсем спокойно ще могат да се разхождат из кулоарите или да се отдадат на по-интересни занимания, а в същото време заседанието да си върви, заплатата също.

От БСП очаквано скочиха на тази идея на Борисовите депутати.

Социалистите са на мнение, че ГЕРБ очевидно се опасяват от себе си и от собствената си дисциплина, след като искат да си създадат комфорта да не ходят на работа и в същото време парламентът да работи.

Най-вероятно от по-голямата управляваща партия се опасяват не само от собствената си дисциплина, но и от тази на патериците си в НС, за които не е ясно в кой момент ще им хрумне да се опълчат на водача.

Иначе, за прегрешилите и отсъстващи има и глоба. Тя се равнява на дневната надница за еднократно отсъствие.

За трикратно санкцията е 2/3 от месечната заплата. Предвид факта, че заплатите на депутатите бяха вдигнати още от първия ден и едва ли ще усетят кой знае колко глобата, са предвидени други наказания. За да е още по-голям срамът, глобените ще влизат в позорен списък на сайта на парламента.

Бойко Борисов, който често се заиграваше с кворума, няма да може да лъсне на стената на срама в Народното събрание. В случая това не е важно, важно е, че той за пореден път показа колко непоследователен и непредвидим може да бъде в действията си. Нищо ново всъщност…

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Джорето - 13:54, 12 ноем.

    Някой тук не е дорасъл за журналист,или пък просто не е учил за такъв.Боко и неговата партия нямат достатъчно хора за кворум,и останалите ще почнат да хитреят и да излизат преди гласуване.А кофтите закони винаги са гласувани от БСП и ДПС,особено лобиските такива.

  • царя слънце от банкя - 11:55, 12 ноем.

    Луи XIV (Louis XIV, 1638 - 1715), наричан също Кралят Слънце (le Roi Soleil), e крал на Франция и Навара. Държавата, това съм аз. L'etat, c'est moi. Едва не ме заставиха да чакам. Във всяко съмнително дело, единственият начин да не сбъркаш е да очакваш най-лошия край. Когато дам някому хубава длъжност, аз създавам 99 недоволни и един неблагодарник. По-лесно ми е да помиря цяла Европа, отколкото някои жени. Нима Бог е забравил за всичко, което съм направил за него?!

  • Луна - 08:43, 12 ноем.

    Нищо ново под слънцето - Боко ! Какво ,по добро ,от това ,да си пият кафето ,в бюфета ,да си ядат кюфтенцата и заплатата да си тече ......! Е,реформите тръгнаха ! Гробаджиите си ги знаем , е да живеят новите РБ,ПФ и АБВ ! Внимателно с кюфтетата -да не се задавите !

Напиши коментар

Коментари