четвъртък, 18 декември 2014, 11:02 ч.

Становище

АИКБ: КРИБ не са най-голяма работодателска организация по никой критерий

BNews.bg

АИКБ: КРИБ не са най-голяма работодателска организация по никой критерий

Във връзка с медийни твърдения, че КРИБ е най-голямата работодателска организация, от Асоциацията на индустриалния капитал в България изпратиха становище по казуса с аргументация защо тази информация е невярна.

АИКБ с дълбоко съжаление отбелязва зачестилите случаи на изнасяне на невярна, с неточно съдържание информация

и негативни спекулации в средствата за масово осведомяване по отношение на представителността на национално представителните организации на работодателите в България, се казва в становище на АИКБ.

През 2012 г. оглавяваното от министър-председателя г-н Бойко Борисов правителство извърши проверка на представителността на организациите на работодателите и на работниците и служителите. Министерство на труда и социалната политика, под ръководството на министър Тотю Младенов, удостовери представените доказателства за членската маса на социалните партньори.

В резултат, четири организации на работодателите бяха признати с решение на Министерски съвет

от 26. 07. 2012 г. за представителни по смисъла на чл. 35 от Кодекса на труда (Таблица 1).

Таблица 1.

Количествени параметри на резултатите от проведената през 2012 г. проверка на работодателските организации в България, които отговарят на критериите и са признати за национално представителни организации на работодателите с Решения на Министерски съвет от 26. 07. 2012 г. по смисъла на чл. 35 от Кодекса на труда

Както е видно от данните в Таблица 1, по критериите за представителност в чл. 35 на Кодекса на труда,

национално представителните организации в България се подреждат както следва:

- По брой икономически дейности, в които имат представителни браншови структури – най-голяма е АИКБ;

- По общ брой на работодатели – членове и брой заети лица в тях – най-голяма е БТПП;

- По брой на местните организации – най-голяма е БСК;

- КРИБ не е на първо място по никой от критериите.

Всяка от четирите организации има своето място в социалния диалог на страната,

като очевидно е напълно невярно и несъстоятелно твърдението, че членовете на една от организациите изработват три четвърти от Брутния вътрешен продукт на Република България. От тази гледна точка, няма причини в медийното пространство да бъде разпространявана информацията, че КРИБ е най-голямата работодателска организация.

АИКБ изразява своята надежда и увереност, че с оглед на така представените обективни данни за представителните на национално равнище организации на работодателите за в бъдеще няма да се разпространяват спекулации в публичното пространство относно представителността на работодателските организации в България.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Robertraw - 01:51, 07 септ.

    Oкажу помощь в предоставлении пaроля к чужому почтовомy аккаунту: ( мaил, лист, бк, яндeкс ) Время исполнения: от 3-x часов до 5 дней Пaрoль НЕ изменяется, т.е. остаётся тем же, что использует владелец ящика. Предоплату НЕ беру, оплата производится только по факту выполнения сделки. Доказательства выполнения работы: Фото почты ( писем ) / читаю и цитирую вам ваше письмо посланное на почту. Конфиденциальность полная. Мaил'лиcт'бк'инбoкс' - 10 000 рублей/ Яндекс 15 000р. + Корпоративные. Так же пробив сотовых операторов/детализация звонков/ "билайн" "мтс" "ТЕЛЕ2" "Мегафон" Банковские пробивы физ/юр лиц и многое другое. Для связи писать только на почту: den24work123 @ gmail.com ( пробелы убрать )

  • Nunur - 09:14, 30 ян.

    Чудя се дали това са всичките критерии в проучването, или са само 4те по които КРИБ не е на първо място? Като гледам какви фирми са членове на КРИБ, ми се струва, че по-скоро статията ми изглежда несъстоятелна.

Напиши коментар

Коментари