понеделник, 12 януари 2015, 17:11 ч.

Експертен анализ

Институтът за дясна политика: Групата на БДЦ няма бъдеще

BNews.bg

Институтът за дясна политика: Групата на БДЦ няма бъдеще

Институтът за дясна политика представи анализ за актуалната ситуация у нас.

Парламентарната група на Български демократичен център в този си вид и състав няма бъдеще

и едва ли ще може да прескочи втори път четирипроцентовата бариера.

Това сочи анализ на Института за дясна политика.

По всяка вероятност тази група ще продължи да съществува, като основен гравитационен център на депутатите ще бъде формацията на бизнесмена Христо Ковачки ЛИДЕР, твърдят от Института.

След изминалата 2014 г. българската политическа система е изправена пред три възможни варианта за развитие,

сочи изследването. Подобряване на коалиционната култура на големите и малки партии и формирането на блокови мнозинства леви или десни, структурирани от множество сравнително равностойни партньори. Такъв е случаят с настоящото правителство.

То представлява десният политически отговор на ляво-либералния провал на кабинета Орешарски.

Другият вариант е свързан с дългосрочно окрупняване на политическите спектри и връщане в двуполюсен модел или модел с две водещи партии. Този процес зависи най-вече от възможността на БСП да спре процесите на разпад вътре в себе си и да търси нова формула за обединение на левия сегмент.

С участието на АБВ във второто правителство на Бойко Борисов, този процес е силно затруднен.

От института посочват, че политическата нестабилност от последните години лиши България от редица възможности за провеждане на реформи и преодоляване на икономическата криза.

Затова най-важната задача пред всички политически сили през 2015 година трябва да бъде стабилизирането на страната и създаване на условия за икономическо развитие.

Голямото предизвикателство пред управляващата коалиция е да преодолее различията между съставляващите я формации и да насочи усилията си към темите, по които може да бъде постигнат естествен консенсус.

Добре е, когато е възможно, към този консенсус да бъдат привличани и опозиционни политически сили.

В сложната политическа ситуация, в която се намира България, и в рамките на осем партиен парламент е трудно да се провеждат радикални реформи в болезнени и чувствителни сектори на обществения живот.

Всяка необмислена и авантюристична стъпка в тази посока би могла да разклати стабилността на коалицията и не само да не доведе до по-добро функциониране на различните сектори, но и да усложни проблемите в тях още повече. Затова реалистичната задача пред второто правителство на Бойко Борисов е да бъде по-скоро стабилизационно и да разчита на позитивен дневен ред, отколкото да търси революционни промени.

Едно от най-големите изпитания пред стабилността на правителството ще бъдат местните избори, които ще се проведат през есента на 2015 година и те ще бъдат рубикон за всяка от политическите формации.

Те ще са сериозно препятствие за управляващите политически сили,

защото на този етап не се забелязва тенденция за общо явяване на изборите. Ако се явят отделно на местния вот, партиите които подкрепят правителството ще трябва да влязат в битка помежду си, което би могло да постави на карта нормалното функциониране на изпълнителната власт.

Институтът прави анализ и на предизвикателствата пред всяка една партия в началото на новия политически сезон.

Като най-голямо изпитание за ГЕРБ и управляващото мнозинство в края на 2014 година е посочено приемането на промените в пенсионната система. Акцентира се върху разнопосочното гласуване в рамките на коалицията, което е създало усещане за нестабилност.

Рискът пред правителството се крие основно в недостатъчното доверие между партньорите.

Именно доверието е основният фактор за реализирането на по-високи управленски цели, се твърди в изследването.

За БСП местните избори ще решат всичко, защото социалистите все още търсят себе си, се посочва в анализа.

Според социолозите след изборите ДПС не успява да уцели правилната посока. Предсрочно излизане от изпълнителната власт и трудно позициониране след предсрочния вот е равносметката от близо двегодишното лидерство на Лютви Местан. Разбитият двуполюсен модел лишава Движението от досегашната му роля на балансьор. Основната причина днес ДПС да не е във властта не се крие в тежко замърсения му публичен образ.

За най-голямото изпитание за Реформаторския блок през следващата година се посочва участието му в изпълнителната власт,

което ще е решаващ фактор за представянето на предстоящите местни избори. До тогава Реформаторите ще бъдат изправени пред тежката задача да излъчат политическо лидерство и да консолидират местните си структури.

За Патриотичния фронт основното изпитание на местните избори е дали ще се явят заедно или на части, от което зависи дали формацията ще се разпадне.

За АБВ ще е важно на местния вот как ще се представи основният им конкурент – БСП, докато Атака ще продължава да играе на терена на крайната левица и да участва в разкъсването на БСП, сочи изследването.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Стефан - 18:41, 12 ян.

  От БДЦ ще станат единствено поредните изтривалки на мутрата.

 • Да - 18:30, 12 ян.

  От както Ковачки се съюзи с Борисов, мръсотиите плъзнаха с пълна сила. Но по този начин стана ясно, че ако Борисов му писне от тези хора, те няма да видят повече парламента от вътре, а само по телевизията или на картички.

 • анонимен - 17:42, 12 ян.

  То не е нужно да си Институт, че да видиш, че БДЦ няма как да оцелее. Там са няколко души, на които се плаща от олигарха Ковачки.

 • Борислав - 17:26, 12 ян.

  Този измислен институт е праз за едно нещо. Сегашният БДЦ няма никакъв шанс да прескочи четири процентовата бариера при едни нови избори. Изгубиха точно човека, заради който те влязоха в парламента.

Напиши коментар

Коментари