четвъртък, 22 януари 2015, 11:22 ч.

Аларма

Бизнесът: Възможни са злоупотреби с Търговския регистър

BNews.bg

Бизнесът: Възможни са злоупотреби с Търговския регистър

Драстичното намаляване на тарифния праг за достъп до цялата база данни в Търговския регистър може да доведе до злоупотреби с лични данни.

Възможни са злоупотреби с лични данни заради драстичното намаляване на тарифния праг за достъп до цялата база данни в Търговския регистър.

За това съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), които вече са обсъждали въпроса с Комисията за защита на личните данни.

От 1-ви януари годишната такса за достъп до цялата информация в Търговския регистър беше намалена от 30 хиляди на 100 лева, а достъп срещу заплащане се предоставя на неограничен кръг лица.

Според Комисията, администраторите на лични данни, каквато е Агенцията по вписванията, която поддържа Търговския регистър, трябва да спазва изискванията за заличаване на лични данни в предвидените от закона случаи и да съхранява само на информация, необходима за целите на Регистъра.

Предвид възможните злоупотреби, които биха могли да произтекат за гражданите и бизнеса, от Комисията смятат, че трябва да се предприемат спешни мерки за пресичане на нерегламентирани действия, свързани с лични данни, включително и промени в нормативната уредба.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари