понеделник, 26 януари 2015, 9:54 ч.

2015-та е Година на светлината

LЕD осветление вдига… успеха на ученика

BNews.bg

LЕD осветление вдига… успеха на ученика

2015 година е обявена за Година на светлината. Учените очакват развитието на светодиодната технология и навлизането на диодни осветителни тела да доведе към 2020 г. до годишни икономии от 2,5 тераватачаса електроенергия.

Социално слаби семейства да получат безплатно 1 млн. светодиодни лампи, светодиодни осветители да бъдат монтирани в дворовете в отдалечени населени места с повишена битова престъпност, а фотоволтаични панели да се поставят на покривите на приюти и на сгради, в които живеят социалнослаби или многодетни семейства.

Това предвиждат някои от проектите, подготвени в рамките на програмата на Националния организационен комитет за отбелязване на 2015-а като Година на светлината. Те бяха представени от зам.-председателя на комитета проф. Христо Василев. Той припомни, че преди 15-ина години е реализиран подобен проект – раздадени са 1 млн. компактни луминесцентни лапми на родни фирми.

„Определена част от необходимите средства ще бъдат за сметка на енергийните помощи“, обясни проф. Василев.

Внимание се обръща на подобряване на осветлението в учебните заведения, където има отклонения от добрите практики.

„Целта е въвеждането на световните и европейските стандарти, което пряко ще се отрази на здравето и концентрацията на децата и ще доведе до повишаване на техния успех“, смята проф. Василев.

Програмата, представена от шефа на Съюза на физиците в България акад. Александър Петров, има две подпрограми – „Оптиката и науката за светлината в Годината на светлината“ и „Светлинни технологии и приложна светотехника“, в рамките на които са подготвени над 30 събития.

В началото на април Съюзът на физиците ще проведе в Благоевград 43-тата Национална конференция на тема „Оптика и оптични технологии в образованието“. През юли Физическият факултет на СУ организира школа за учители по физика, посветена на фотониката.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров даде начало на Националната програма, ден след като в сградата на ЮНЕСКО в Париж бе обявено началото на Годината на светлината.

Учените очакват развитието на светодиодната технология и навлизането на диодни осветителни тела да доведе към 2020 г. до годишни икономии от 2,5 тераватачаса електроенергия.

С около 1 млн. тона годишно ще паднат емисиите на въглероден двуокис, ще се намали чувствително светлинното замърсяване и замърсяването с живак, използван в днешните осветителни тела. Към същия период с близо 850 млн. лв. годишно ще намалеят и енергийните разходи на домакинствата, бизнеса и общините.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари