сряда, 28 януари 2015, 14:41 ч.

Ябълката на раздора

Защо в Австрия може, а в България не може?

BNews.bg

Защо в Австрия може, а в България не може?

Българският зимен курорт Банско по нищо не се отличава от ски центровете в развитите европейски държави, но спънките пред него нямат край.

Фрапиращи факти „бодат“ очите на всеки трезвомислещ човек, който реши да потърси паралел между българския зимен курорт Банско, станал „ябълка на раздора“ в туристическата индустрия, и сходните по размери и надморска височина европейски курорти.

Сложили маската на уж принципни защитници на горите, планините и природата, т.нар. „зелени“ затварят очи за многобройни други проблеми, но скачат моментално при споменаването на разширяване на ски зоната и строеж на втори кабинков лифт в Банско.

„Безкористните“ им аргументи фино пропускат факта, че в Банско ски зоната се базира изцяло на австрийския опит и само крайно наивен човек би се хванал на легендата, че между Пирин и Алпите нямало... абсолютно нищо общо. 

Схема на ски пистите в Банско 

Плоската теза е, че на Алпите се строят лифтове и писти, защото планината е много по-висока и там нямало растителност, а само скалисти склонове. Съответно никой не сече дървета.

Докато Пирин е по-ниска планина, има по-богата растителност, затова не може и не трябва да се строят ски съоръжения, за да не се унищожават горите. Подобна манипулация би могла да заблуди само човек, който или никога не е ходил по европейските зимни курорти, или... няма интернет, пише Блиц.

Може би един от най-показателните паралели е между Банско и ски зоната Бад Клайнкирххайм в австрийския националния парк и резерват Нокберг. (Точно отложеният старт от Бад Клайнкирххайм в Super G от Световната купа за жени бе предоставен на Банско като жест на доверие от световната федерация FIS.) Австрийският ски център има 103 км писти на 360 хектара, което заема около 20% от територията на парка. Ски зона „Банско“ има има 75 км писти на площ около 100 хектара, което прави около 0,3% от територията на Националния парк „Пирин“.

И тук идва голямата разлика между двата национални парка, които са и със сходна надморска височина. Докато австрийският курорт (разположен и на три пъти по-голяма територия от парка) се обслужва от 4 кабинкови лифта, 6 седалкови лифта и 15 влека или общо 25 съоръжения, в Банско има само 1 кабинков лифт, 6 седалкови лифта и 6 влека. Като съвсем логично стълпотворението става на началната станция на основния, единствен кабинков лифт...

 Схема на ски пистите в Бад Клайнкирххайм (Австрия)

Да, в някои по-високопланински курорти в Алпите, където има глетчери (като например Зьолден), ски зоната е изнесена много високо, изцяло отвъд гористия пояс,

но във всички останали ски центрове – и в Австрия, и в Швейцария, и в Италия, и във Франция, и в Германия - много често пистите минават през гъстите иглолистни гори и свършват в самото градче или селце. Същото е и в словашките Високи Татри (най-западната част от Карпатите и единствената алпийска планина в Източна Европа), в които от другата страна на границата е и полският ски център Закопане. Или в немския Шварцвалд. Още по-ярко е сравнението с американските курорти в Колорадо. Или просто погледнете пистите, по които елитните скиори от Световната купа се спускаха преди няколко седмици в Кортина Д'Ампецо, на фона на обсипаните със сняг борове.

Бърз поглед към картите на много други ски курорти показва колко малка е всъщност ски зоната в Банско и как пистите в цяла Европа минават през горите. Разликата обаче е... огромна, коментират още от агенцията. Защото хората там не правят от това драма, а имат дългосрочна стратегия за развитие на зимния туризъм и ски спорта като национален приоритет и не си създават сами безумни спънки. Строят лифтове и правят писти, залесяват системно, инвестират динамично и получават приходите от своята разумна, перспективна визия. А ние какво правим?

ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ САМИ

По данни на Държавен горски фонд ски пистите в България се простират на едва 0,002% от целия горски фонд в държавата.

Ски-зоната заема едва около 2% от природен парк Пирин.

В световната практика за зимни спортове се ползват до 10% от защитените територии.

Изсичането на дървета с цел развитие на ски туризма е по-малко като обем в сравнение с планираната санитарна годишна сеч в планините. Тук дори не споменаваме бракониерската сеч!

Лифтовете са възможно най-екологичният вид транспорт; за построяването им се използват хеликоптери с цел минимална вреда върху природата. Няма вредни емисии и шум, както при автомобилите.

България – при 8 планински вериги с височина над 2000 м - развитието на зимните спортове изостава дори от... Чехия, където най-високият връх е 1602 м!.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Chasmine - 17:14, 08 февр.

  Aretilcs like this make life so much simpler.

 • обичама карам ски - 16:16, 01 апр.

  Карам ски мноооого отдавна. Винаги Росиньол!Карала съм ски навсякъде в България! НО - предпочитам да карам ски във Вал Гардена. Да .... може да се направи някакъв аналог с разложката котловина - и на двете места има 3 селища, но на 1300 - 1500 м.надм.в. Банско е на приблизително 950 ,с.Баня на 900, Разлог и Добринище там някъде. Нямам редстава как авторът на статията измери 75 км. в Банско!?! Във Вал Гардена са - 485 км!!!! Масивът Мармолада е над 3 400 м. Кабо Верде е 2925 м и се стига до горе със лифт. Пистите започват от 1400 м и стигат до над 3 400 м. Сезонът е много по - дълъг от сезона в Банско. А цените ..... Сезонната карта за хора родени пред 1949 г. е 750 евро. Разбирате ли???? Има специални цени за по-възрастни хора. На Банско НЯМА сезонни карти нито за млади нито за стари. Има една Премиум карта за 1 500 лв за 40 дни. Не говоря за това , кой може да плаща и кой не може , а за това , че в Банско монополът на Цеко убива туризма. Туризмът не е само за организирани туристи настанени в хотелите на Цеко, а за всички нас , за децета ни, за възрастните ни родители, за по-бедните и богатите. Къде са децата в Банско. Много рядко могат да се видят български деца. Демонстриращите банскалии настояващи за втори лифт са така наречените ветерани, на които Цеко е раздал безлатни лифт карти. От 2 седмици на лифтовете има много малко хора!!!! Огромните опашки са по празници и училищни ваканции. Подобни опашки има и в Алпите по време на ваканции. Защо сега не намалят още повече картите, а не някакви бутафорни отстъпки. Защо не се строи на Витоша за да се учат децата и внуците ни да карат ски , да спортуват ????? Защото в София Цеко не може да настрои хотели и да ги пълни с балкански простаци и да им предлага пътуване, нощувки, храна, лифт карти, ски оборудване на цени , които са много ниски, но недостъпни за нас и нашите деца! частните квартири на банскалии са полупразни, а нали това е туризмът. той трабва да е за малкия хотелиер, а не САМО за Болканхолидейз - фирма на съпругата на Цеко!

 • Чичо Пешо - 20:34, 28 ян.

  Тия пичове не стига , че построиха целия курорт в Банско с откраднати от народа пари , ами искат още и още и още ... Народа има поговорка : Човешкото око има насита само тогава когато му сложиш малко пръст - земя

 • Дени - 17:27, 28 ян.

  Стига вече глупости! Нима ще се оставим на група платени протестиращи "еколози" да съсипят най-добрия ни зимен курорт?

 • Trolovete v deistvie! Palna propaganda za manipulacia na obshtes - 16:43, 28 ян.

  Trolovete v deistvie! Palna propaganda za manipulacia na obshtestvenoto mnenie!

 • Крис - 15:51, 28 ян.

  дано хората проумеят,че за да се развива още Банско са нужни подобрения,които няма да навредят на природата.

 • Митко - 15:14, 28 ян.

  очевидно защото в европейските държави думата инвестиция се разбира правилно. без да промива мозъците на хора,които противопоставяйки се на това както е при нас, явно имат ИНТЕРЕС!

 • Иво - 15:10, 28 ян.

  Банско трябва да се развива и да събира повече туристи в обятията си, не трябва да губим позицията си на най-добър ски курорт, но с този лифт нещата ще се закучат. Ако не го построят не ми се мисли как ще останем с пръст в уста и без туристи

Напиши коментар

Коментари