понеделник, 16 февруари 2015, 15:32 ч.

Край на Лианите

МВР спира със зрелищните имена, били отвратителни

BNews.bg

МВР спира със зрелищните имена, били отвратителни

Вижда се краят на практиката оперативни разработки да се кръщават с имена на животни и растения. Това обяви пред медиите вътрешният министър Веселин Вучков.

Това да се слагат имена на оперативни разработки като тази под името "Червеи" е отвратителен подход. Това е тоталитарна традиция, която не беше коригирана. Затова с мои заповеди и промени в подзаконовата рамка  - основно секретни инструкции, до 15 март тази практика ще бъде изцяло коригирана.

Това обяви вътрешнят министър Веселин Вучков по време на отчета си пред медиите за 100-те дни управление на МВР.

Това по думите му е осъдително. "Много често оперативните работници хабят интелектуална енергия да измислят имена вместо реално да се борят с престъпността. Затова вместо имена като "Лиани", "Галерия", "Червеи" и т.н. няма да има.

Ще има нещо съвсем нормално - номера, както е и при досъдебните производства".

Министърът отново подчерта, че няма отговор на въпроса какви са рвзултатите от прилагането на СРС-тата по време на протетите. Според него докладът на Бюрото на Бойко Рашков по случая трябва да бъде разсекретен.   

Във връзка с дисциплинарните производства, които текат в дирекция "Сигурност" в МВР по повод нерегламентираното използване на СРС-та и провала на операции, министърът заяви, че проверките още не са приключили. Очаква се това да се случи в 30-дневен срок.

По повод думите на служебния министър Геирги Близнашки, че той и кабинетът му били подслушвани, министър Вучков заяви, че тази информация трябва да се провери от други структури, които не са в МВР. Отговорите трябвало да даде Бюрото за контрол на СРС. 

Вучков съобщи преди седмца за произвoдствата, започнали по сигнали отпреди няколко месеца по времето на министър Йордан Бакалов.

По темата за конвенционалната престъпност Вучков обяви, че до края на годината ще се реализират две големи инициативи - насищане на провинциалните общини с видеонаблюдение и засилено полицейско присъствие. "Има цели региони, които са бели петна в областта на видеонаблюдението. Такива системи, макар и елементарни, трябва да има във всички общини на страната".  

Новите щатове в МВР предвиждат по-засилено униформено полицейско присъствие в населениете места,

съобщи министърът.  Това ще стане с намаление на администрацията, а при необходимост ще бъдат обявени конкурси за униформен състав." В началото на април ще бъде обявен конкурс за 250 пожарникари за цялата страна. Пак тогава ще бъде отворен и конкурсът за 100 служители на Гранична полиция.  

Вучков призна, че в МВР има определен, неголям брой служители без първоначално полицейско обучение и това е пречка за тях при кандидатстване. Това обаче няма да е спънка за служители с опит.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари